©  ID/ Jef Matthee

Al 26 doden in Mols rusthuis dat gebrekkige communicatie erkent

Mol -

Het aantal besmettingen in woonzorgcentrum Hemelrijck stabiliseert. “Hopelijk is het keerpunt bereikt”, zegt directrice Greet Moonen. “Ik erken dat de communicatie met de familieleden niet vlekkeloos verliep. We doen als team ons uiterste best om dit te verbeteren.”

LEES OOK: “Pamper aan, licht uit, gordijnen dicht, en sterven in de zetel”: dochter vertelt over “horrortijd” in wzc Mol

De teller staat in het zwaar getroffen woonzorgcentrum nu op 26 doden. Greet Moonen hoopt dat het daarbij blijft. “Het aantal vastgestelde besmettingen onder de bewoners stabiliseert op 85. Van de 130 medewerkers hebben er veertig positief getest. Steeds meer besmette bewoners met ziektesymptomen zijn aan de beterhand.”

“Volgende week kunnen we stapsgewijs de cohortzorg terugschakelen”, zegt Moonen. “Die cohortzorg was noodzakelijk om een scheiding te maken tussen besmette en niet-besmette bewoners. Na een sterk gewaardeerd bezoek door het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid konden we de zorgverlening voor de betrokken bewoners nog verbeteren.”

Verwijt

De directrice van Hemelrijck kreeg van diverse nabestaanden het verwijt dat ze met hen nauwelijks of niet communiceerde. Moonen beseft dat ze in de fout is gegaan. “Die communicatie verliep zeker niet vlekkeloos. We betuigen ons welgemeend medeleven aan de familieleden van de overleden bewoners. We proberen als team de communicatie met hen te verbeteren. De gebeurtenissen hebben elke medewerker diep geraakt, want we hebben een hechte band met onze bewoners. Ook bij ons komt elk afscheid zwaar aan. De confrontatie met deze ongeziene situatie vraagt van iedereen het uiterste.”

Het coronavirus heeft de dagelijkse werking van de instelling volledig veranderd. Er zijn andere zorgprotocollen, een aangepaste logistiek en bezoekersregeling, aangepaste maaltijden en extra inzet voor het welzijn van de bewoners.

“Zelfs de dreiging om zelf besmet te geraken en de slopende vermoeidheid hield onze medewerkers niet tegen het beste van zichzelf te geven. Er is nu licht aan het eind van de tunnel en dat geeft ons hoop om te blijven doorgaan.”

gvn

MEER OVER Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio