©  Photo News

Disciplinair Comité schorst Hans Vanaken vier speeldagen, Club Brugge gaat in beroep

Hans Vanaken had zich dinsdag voor het Disciplinair Comité van de Belgische voetbalbond verontschuldigd voor zijn uitlatingen aan het adres van scheidsrechter Nathan Verboomen en zijn team. Maar dat mocht niet baten. Het Comité volgt grotendeels het bondsparket en beslist om Vanaken vier speeldagen te schorsen, plus een boete van 2000 euro effectief te geven voor de tackle van hem op Eupen-verdediger Beck. Club Brugge gaat in beroep.

Valerie Van AvermaetBron: belga

Het bondsparket vroeg maandag als minnelijke schikking twee wedstrijden schorsing en 2000 euro boete voor de fout zelf en twee wedstrijden schorsing en 2000 euro boete voor de uitlatingen van Vanaken na zijn rode kaart.

Club Brugge en Vanaken gingen niet akkoord met die minnelijke schikking. Het Disciplinaire Comité volgde woensdag echter grotendeels het bondsparket. “Het respect voor de scheidsrechter dient bij spelers centraal te staan. Profvoetballers hebben een voorbeeldfunctie, specifiek ten aanzien van de jeugd”, aldus Hubert Poncelet, die zich boog over het dossier.

Wat de fout op Eupen-verdediger Andreas Beck en de daaropvolgende rode kaart betreft, wijst Poncelet erop dat Vanaken de fysieke integriteit wel degelijk in gevaar bracht. “De fout werd weliswaar begaan zonder de intentie te kwetsen en in een poging om de bal te spelen”, klinkt het in het vonnis. “Maar een bestraffing voor een brutale fout, zoals omschreven in de indicatieve tabel, vereist geen opzettelijk element. Door zijn studs op de enkel van de Beck te plaatsen kon diens fysieke integriteit in gevaar worden gebracht. Zelfs een overtreding met lichte intensiteit kan zware gevolgen hebben, dus dat geldt niet als een verzachtende omstandigheid.”

 

 ©  Photo News

Het Disciplinair Comité houdt wel rekening met andere verzachtende omstandigheden, die eerder ook benoemd werden door de bondsprocureur. “Ik ben verplicht de indicatieve tabel te volgen. Die schrijft voor dit soort fouten eigenlijk drie speeldagen schorsing voor”, sprak Verhaegen dinsdag ter zitting. “Maar door de specifieke omstandigheden in deze zaak paste ik een dubbele correctie toe om slechts twee speeldagen te vorderen.” De verzachtende omstandigheden waarmee ook Poncelet rekening hield zijn de afwezigheid van disciplinaire antecedenten, de onvermijdbare aard van de overtreding en de poging van Vanaken om zijn voet terug te trekken. “Het Disciplinair Comité is van oordeel dat in de gegeven omstandigheden een effectieve schorsing van twee wedstrijden en een boete van 2.000 euro passend is”, luidt het.

Eén boete minder

Ook voor zijn uitlatingen aan het adres van scheidsrechter Verboomen en zijn team (”kutrefs”, “onnozelaars”, “kutregels”) stond Vanaken terecht. De middenvelder van Club Brugge ontkende die woorden niet, pleitte er schuldig voor en bood ook zijn verontschuldigen aan. Het Disciplinair Comité liet daarop de boete van 2000 euro effectief voor de uitlatingen vallen, maar de rest van de straf bleef overeind. Nog eens twee speeldagen extra schorsing dus.

“Dergelijke beledigingen kunnen absoluut niet worden getolereerd, ook niet wanneer zij het gevolg zijn van frustratie, boosheid of een andere emotie. Respect voor de scheidsrechters dient centraal te staan. Het (prof)voetbal heeft een publiek karakter en dus hebben profvoetballers een voorbeeldfunctie, vooral ten aanzien van de jeugd”, schreef Poncelet.

 

 ©  Photo News

Het Comité schorst Vanaken dus vier wedstrijden effectief en geeft hem één boete van 2000 euro effectief. Hij mist zo de competitiewedstrijden tegen STVV (10 januari), Beerschot (17 januari), Oostende (20 januari) en Genk (24 januari).

Club in beroep

Club Brugge besliste om in beroep te gaan tegen die beslissing. De schorsing die Vanaken krijgt voor zijn uitlatingen begrijpt Club nog enigzins. “We keuren de uitlatingen niet goed en kunnen begrip opbrengen voor een sanctie. Hans excuseerde zich hier eerder al voor. We gaan ervan uit dat indien er hiervoor een sanctie wordt uitgesproken -ongeacht het voorwaardelijk of effectief karakter- dit de standaard zal worden.”

De twee wedstrijden schorsing en geldboete kan op minder begrip rekenen bij blauw-zwart. “Wat de overtreding - de aanleiding voor de rode kaart - betreft, zijn we in de volle overtuiging dat de uitsluiting volstaat. Het Disciplinair Comité is van mening dat de overtreding van ‘onvermijdbare aard’ is als gevolg van de spelfase. Bovendien is er geen intentie om de fysieke integriteit van de tegenstander aan te tasten, wat zowel door de speler Andreas Beck als door het bondsparket werd bevestigd. Tenslotte toont Hans zich al jaren een voorbeeld van fair play, getuige het feit dat dit zijn eerste rode kaart in Brugse loondienst is in 4,5 seizoenen en meer dan 160 competitiewedstrijden”, aldus Club Brugge zelf.

Frank De Bleeckere, adjunct-Technisch Directeur van het Referee Department, zei maandag in de wekelijkse duiding van de speeldag al dat de rode kaart voor Hans Vanaken terecht was. Over de strafmaat wil hij zich niet uitspreken. “De scheidsrechter heeft zijn job gedaan op het veld en een terechte rode kaart gegeven. Na de wedstrijd heeft hij zijn rapport opgemaakt en doorgestuurd. Wat het vervolg betreft, heeft het Referee Department niets meer te zeggen omdat dit toekomt aan de disciplinaire organen.”

MEER OVER Club Brugge

Meer voetbalnieuws