©  AFP

Biden beschuldigt Trump van blokkeren machtsoverdracht

Bron: BELGA

In de Verenigde Staten zet de vertrekkende regering van huidig president Donald Trump “wegversperringen” op voor een vlotte overgang van de macht, in het bijzonder op het gebied van Defensie. Dat heeft de aanstaande Amerikaanse president Joe Biden maandag gezegd.

“Op dit moment krijgen we van het vertrekkende bestuur gewoon niet alle informatie die we nodig hebben op het gebied van nationale veiligheid. Het is niets minder dan, naar mijn mening, onverantwoordelijkheid”, zei Biden in een toespraak vanuit zijn woonplaats Wilmington (Delaware).

Traditioneel werken de vertrekkende machthebbers samen met het inkomende team om een vlotte overgang te verzekeren, dit in naam van het nationale belang.

Trump roept aanhangers op tot protest

Ondertussen heeft Trump zijn aanhangers opgeroepen om op 6 januari naar Washington te komen in een laatste poging om het Congres onder druk te zetten om de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen niet te bekrachtigen.

Duizenden activisten worden op 6 januari in de Amerikaanse hoofdstad verwacht om de vertrekkende president en zijn beschuldigingen van “massale” verkiezingsfraude bij de presidentsverkiezingen van 3 november te steunen. Op 12 december was er een soortgelijke demonstratie, die escaleerde. Meerdere mensen werden neergestoken en tientallen anderen gearresteerd.

De Amerikaanse president hoopt dat demonstranten druk kunnen uitoefenen op het Congres om zijn nederlaag ongedaan te maken. Op 6 januari zal vicepresident Mike Pence een sessie leiden in het Congres om de stemmen van het kiescollege van elke Amerikaanse staat te bekrachtigen.

Joe Biden won de presidentsverkiezingen en heeft 306 kiesmannen achter zijn naam, Trump 232. Toch weigert Trump vooralsnog toe te geven dat hij de presidentsverkiezingen van november heeft verloren. Hij heeft Biden niet ontmoet en het is onduidelijk of hij dat vóór de inauguratie op 20 januari wel zal doen.

MEER OVER Joe Biden