Voorzitter van Water-Link André Gantman en ingenieur Johan Cornelis in het productiecentrum van Water-Link. 

Voorzitter van Water-Link André Gantman en ingenieur Johan Cornelis in het productiecentrum van Water-Link. © Robbie Depuydt

Vlaamse regering onderzoekt spaarbekken in Oelegem

Oelegem -

De Vlaamse regering gaat onderzoeken hoe een zone langs het Albertkanaal in Wommelgem en Ranst best ingevuld kan worden. Een spaarbekken van Water-Link in Oelegem kan daar deel van uitmaken. “Het is een van de scenario’s.”

Andreas Rotty

Op een ministerraad is beslist om werk te maken van een plan om te kijken hoe de zone tussen het Albertkanaal en de E313 en ook aan de andere kant van de E313 het best ingericht kan worden. Het is een grote zone die een nieuwe invulling moet krijgen als groter bedrijventerrein aangevuld met andere functies.

Water-Link voelt zich daardoor gesterkt in het eigen plan om een waterreserve aan te leggen. “De Vlaamse regering en Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) hebben hun steun geuit voor de studie naar een nieuw spaarbekken in Oelegem. Deze steun maakt het mogelijk voor Water-Link om dit project verder te ontwikkelen”, laat Water-Link zelf verstaan.

De woordvoerder van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verwoordt het voorzichtiger. “Het spaarbekken is een van de mogelijkheden die bekeken zullen worden. Dat scenario wordt meegenomen, maar zijn nog andere scenario’s denkbaar. Het is iets dat in de loop van volgend jaar bekeken wordt.”

Leidingwatervoorziener Water-Link communiceerde de voorbije zomer al over het plan om een spaarbekken aan te leggen. Het moet voor een eerste, natuurlijke zuivering zorgen van water uit het Albertkanaal. En het moet met een opslagcapaciteit van drie miljoen kubieke meter vooral als strategische waterreserve dienen. In droge zomers, die vaker voorkomen, moet dat van pas komen.

André Gantman, voorzitter van Water-Link, laat ook verstaan dat hij zeker en vast rekening houdt met de natuur. Door bijvoorbeeld natuurlijke planten aan te brengen op de oevers, moet het spaarbekken de fauna en flora ondersteunen. “We hebben al samengezeten met Natuurpunt”, zegt Gantman.

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio