©  rr

Bondsparket wil Vanaken zwaar straffen: voorstel schorsing van vier speeldagen voor rode kaart en uitlatingen aan ref

Hans Vanaken hangt een schorsing van vier speeldagen boven het hoofd voor de rode kaart die hij zaterdag incasseerde thuis tegen Eupen. Het bondsparket tilt zwaar aan de fout én de uitlatingen richting arbitrage. De middenvelder krijgt een voorstel tot minnelijke schikking met twee speeldagen schorsing voor de rode kaart en bijkomend twee weken voor zijn uitlatingen. Club Brugge heeft intussen al laten weten het voorstel niet te aanvaarden. AA-Gent-speler Roman Yaremchuk krijgt een voorstel voor één speeldag plus één voorwaardelijk voor zijn rode kaart tegen Kortrijk.

Vanaken kon de rode kaart duidelijk niet pruimen en ging op rustige maar schijnbaar iets overdreven manier verbaal in het verweer tegen zijn uitsluiting. Daarbij zou hij woorden gebruikt hebben die niet door de beugel konden, oordeelde het bondsparket. En dat levert de Rode Duivel een bijkomend straf van twee speeldagen op. ‘Met jullie schijtregels, onnozelaars!’ gevolgd door een luide ‘fucking hell’ zijn bij het bondsparket duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten.

Club-trainer Philip Clement had na de wedstrijd al aangegeven dat hij er vanuit ging dat de rode kaart zou volstaan omdat zijn speler duidelijk niet de intentie had zijn tegenstander te blesseren. Het voorstel van vier speeldagen wordt in Brugge dan ook niet aanvaard.

Twee speeldagen voor Yaremchuk

Ook Roman Yaremchuk kent zijn mogelijke strafmaat. Het Bondsparket heeft de Oekraïner een schikkingsvoorstel van twee speeldagen schorsing (waarvan één effectief) en een boete van 1.000 euro (waarvan 500 euro met uitstel).

Yaremchuk werd na 20 minuten in de wedstrijd tegen KV Kortrijk (0-1 nederlaag) uitgesloten door ref Wim Smet. Weg van de bal deelde hij een duw met twee handen uit aan Golubovic. De Serviër van KVK liet zich gewillig vallen. Op aangeven van de VAR bekeek Smet de beelden, waarop hij de Oekraïense spits op een rode kaart trakteerde.

De aanvaller van AA Gent, die op sociale media zijn verontschuldigingen gaf aan de fans, dreigt er door de vordering van het Bondsparket niet bij te zijn op bezoek bij Beerschot (10 januari). Als de Buffalo’s het niet eens zijn met de voorgestelde strafmaat, verschijnen club en speler dinsdag voor het Disciplinair Comité.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Caufriez (STVV) moet vier duels schorsing vrezen

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) wenst Maximiliano Caufriez voor zijn rode kaart tegen Standard vier speeldagen te schorsen, waarvan drie effectief. De STVV-verdediger wordt rechtstreeks voor het Disciplinair Comité gedaagd, omdat hij nog een openstaande voorwaardelijke schorsing heeft. Daardoor riskeert Caufriez dinsdag vier speeldagen schorsing.

In het begin van de tweede helft op Sclessin ging Caufriez stevig in duel met Gavory. De STVV-verdediger onderschepte een hoge bal, maar ging te driest in en plantte zo zijn studs op de knie van zijn Franse opponent. Scheidsrechter Lothar D’Hondt duwde hem de rode kaart onder de neus.

Caufriez werd begin dit seizoen - toen nog als speler van Waasland-Beveren - al vier speeldagen (waarvan één met uitstel) geschorst wegens slaan naar OHL-verdediger Kotysch. Die voorwaardelijke speeldag staat nog open, en dus wordt de verdediger rechtstreeks voor het Disciplinair Comité gedaagd. Het Bondsparket verwijst ook naar een een incident uit 2016-2017, waarbij hij eveneens een slag gaf in het gezicht van zijn tegenstrever. Genoeg argumenten dus om Caufriez geen minnelijke schikking te gunnen, vindt de bondsprocureur.

Voor de fout zelf zal het Bondsparket ter zitting drie speeldagen schorsing eisen, plus het effectief maken van de openstaande voorwaardelijke schorsing. “Het staat onmiskenbaar vast dat de fysieke integriteit van Gavory in gevaar werd gebracht. Caufriez ging met een te hoge intensiteit in het duel door een inschattingsfout. In de vordering houdt het Bondsparket rekening met het niet-intentionele karakter van de overtreding”, klinkt het verder.

Caufriez zal zich dinsdag (vanaf 14.00 uur) moeten verantwoorden voor het Disciplinair Comité, maar kijkt dus aan tegen vier speeldagen schorsing. Hetzelfde geldt voor Gouden Schoen Hans Vanaken (Club Brugge) na zijn uitsluiting tegen Eupen.

(gvdl)

Meer voetbalnieuws