©  AFP

Wellicht geen Australian Open voor Clijsters (en derde afscheid?)

De kans is behoorlijk dat Kim Clijsters past voor de Australian Open. Maar dé bijkomende vraag: gaat ze wel door met haar comeback?

Hans Jacobs en Patrick Ceulemans

Officieel zijn vier van de acht wildcards bij de vrouwen toegewezen maar afgelopen weekend mogen nog drie andere Australische tennissters zich bij de gelukkigen rekenen voor de Australian Open. En met name Arina Rodionova zou volgens insiders de wildcard krijgen die aanvankelijk gereserveerd zou zijn voor Clijsters.

In Australië zien ze Clijsters nog altijd graag komen – destijds luidde haar bijnaam Aussie Kim. Maar dat ze de Australian Open, uitzonderlijk begin februari in plaats van enkele weken vroeger, links zou laten liggen, zou te begrijpen vallen. De coronarestricties voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar zijn niet min, met een minimum-entourage. Dat is een domper voor Clijsters, altijd al gesteld op een familiale en omvangrijke entourage zowel tijdens haar eerste als haar tweede comeback.

Voor Clijsters is het nog niet de comeback geweest waarvan ze vooraf had gedroomd.  

Voor Clijsters is het nog niet de comeback geweest waarvan ze vooraf had gedroomd.  © AFP

Bovendien moet iedereen ten laatste half januari toekomen, veertien dagen in quarantaine, waarvan zij en nog slechts één iemand anders slechts vijf uur per dag buiten mag. Pas in de tweede quarantaineweek worden twee trainingspartners toegestaan voor vijf uur per dag. Dat wil zeggen: Clijsters zou sowieso een dikke drie weken on the road zijn, zonder (een deel van) het gezin.

Geen comeback meer?

Dé vraag: breit Clijsters wel een vervolg aan haar tweede comeback? Haar motivatie wordt immers niet enkel gevoed door haar passie voor het tennis maar ook door ‘storende factoren’ als de coronapandemie, de blessurelast die steeds om de hoek loert én nog andere familiale omstandigheden. Een van de voornaamste redenen waarom ze met het gezin afgelopen zomer naar Amerika verhuisde, was om dichter bij haar schoonfamilie te zijn. Met name haar schoonvader is op de sukkel. Aanvankelijk zou Clijsters van daaruit haar tenniscarrière verder uitbouwen terwijl haar man, basketbalcoach Brian Lynch, een job in het Amerikaanse basketbal op het oog had. Lynch ging nog niet in op de mogelijkheden. Clijsters hield na de US open, begin september, haar tennisjaar voor bekeken.

Zo ongeveer elke topper heeft inmiddels zijn planning voor 2021 openbaar gemaakt sinds de vrouwentennisbond WTA de kalender voor de eerste weken van 2021 heeft geofficialiseerd. De WTA en de Australian Open posten met de regelmaat van een klok de voorbereidingen van hun toppers, maar Clijsters ontbreekt daarin.

MEER OVER Kim Clijsters

Meer sportnieuws