©  PhotoNews

Coronagroei maakt in Kempense gemeenten na week stijging eerste knikje

Kempen -

Het zevendaagse gemiddelde bedroeg zondag 145 bijkomende coronabesmettingen per dag. Daarmee neemt de aangroei na een volle week stijging voor het eerst weer af. In Geel, Laakdal en Vorselaar steeg het wel nog.

Hans Otten

Sciensano zag de coronateller in de Kempen tijdens het weekend met 278 nieuwe besmettingen toenemen. Dat is wat minder dan de 296 van het voorgaande weekend, maar toen dreven besmettingen in Geelse scholen en de eerste effecten van het sinterklaasbezoek in het Molse woonzorgcentrum Hemelrijck de cijfers plots de hoogte in. Toch ligt het aantal positieve testen die er dit weekend bij kwamen nog een pak hoger dan de stijging van 188 van twee weken geleden. Want hoewel de toename op weekbasis op zondag na een flinke stijging van zeven dagen op rij eindelijk weer daalde, blijft het virus zich sterk verspreiden.

Geel en Mol kregen er de voorbije week elk 138 nieuwe coronapatiënten bij, Arendonk 90, Turnhout 86 en Balen 80. Dit weekend liep het aantal het sterkst op in Geel (+42 in twee dagen), Mol (+27), Balen (+26), Turnhout (+25) en Arendonk (+24). Toch daalde het weekcijfer zondag in twaalf van de 27 gemeentes, in negen andere bleef het gelijk.

Licht vertekend

Alleen Geel, Laakdal en Vorselaar telden zondag op weekbasis meer besmettingen dan zaterdag. Dat beeld is mogelijk wel licht vertekend, omdat de piek van 199 besmettingen op één dag van vorige week zondag bij het nieuwste weekcijfer uit de telling is verdwenen.

Als je de bijkomende besmettingen afmeet tegenover het lokale bevolkingsaantal voeren vier Kempense gemeentes de top van de provincie Antwerpen aan: in Arendonk raakte 1,2% van de inwoners in de voorbije twee weken bijkomend besmet, Rijkevorsel, Baarle-Hertog en Mol volgen op de voet.

MEER OVER Coronavirus