©  Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen.

Bende Albanese smokkelaars opgerold, 40 kilo cocaïne en 200.000 euro in beslag genomen

Antwerpen -

Met een reeks huiszoekingen in Antwerpen en Brussel is deze week een grote Albanese drugsbende opgerold door de federale gerechtelijke politie Antwerpen. Meer dan 200.000 euro, verschillende auto’s en tientallen kilo’s coke werden in beslag genomen.

Sam Reyntjens

Bij de elf huiszoekingen op dinsdag en woensdag in de regio’s Antwerpen en Brussel werden zeventien mensen opgepakt. “Negen verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Antwerpen”, bevestigt parketwoordvoerder Kristof Aerts. Die negen verdachten werden ondertussen aangehouden en zullen volgende week voor de raadkamer verschijnen.

Het gaat om zeven Albanezen, een Let en een Duitser, allemaal tussen 24 en 35 jaar oud. “De aangehouden personen worden er van verdacht een belangrijke organiserende rol te hebben in het geheel en lieten zich voor de uithalingen zelf bijstaan door andere personen”, aldus Aerts. Bij de gearresteerden zouden ook toplui van de internationale bende zijn.

Cocaïne uit Zuid-Amerika

De mannen waren in beeld van de politie gekomen toen het onderzoek ongeveer een jaar geleden, eind 2019, werd gestart door het parket in Antwerpen. Dat had van de Duitse autoriteiten informatie gekregen over een criminele groep Albanezen. “Het onderzoek toonde aan dat deze organisatie in staat was om cocaïne te laten verschepen vanuit verschillende landen in Zuid-Amerika”, zegt het parket.

In Europa kwamen de drugs aan in verschillende havens. Zo werden tijdens het onderzoek partijen cocaïne in beslag genomen in drie Europese havens. In Antwerpen werd 57 kilogram onderschept, in Vlissingen (Nederland) 50 kilo en in het Italiaanse Civitavecchia, even ten noorden van Rome, nog eens 80 kilogram. “Alles goed voor een totale straatwaarde van ruim 9 miljoen euro”, legt Aerts uit. Volgens onze informatie gebruikte de bende vooral containers met fruit om haar spul in te verschepen.

Een van de inbeslagnames. ©  FGP

Dat de landsgrenzen de bende niet tegenhielden maakte het voor de politie aanzienlijk moeilijker om de toplui in beeld te krijgen. “De top van deze organisatie maakte bij wijze van contrastrategie ten volle gebruik van de landsgrenzen van de verschillende Europese landen om zo onder de radar van politie en justitie te proberen blijven”, zegt Aerts. “Tijdens het onderzoek stonden de Belgische politiediensten dan ook in nauw contact met Duitse, Nederlandse, Albanese en Italiaanse politiediensten.”

220.000 euro cash

Dat lang niet alle cocaïne die de bende verscheepte in de havens onderschept kon worden werd duidelijk tijdens de huiszoekingen in Antwerpen en Brussel. Daarbij werd door de federale gerechtelijke politie nog eens ruim veertig kilo cocaïne in beslag genomen. Een deel van die drugs zat in de verbogen ruimte van een auto. De speurders namen ook bijna 220.000 euro cash geld in beslag, net als een hoop vreemde valuta met een waarde van ongeveer 22.600 euro. “Er werden ook verschillende voertuigen en een vuurwapen in beslag genomen”, zegt Aerts.

 ©  FGP Antwerpen

LEES OOK: OVERZICHT. Alle drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen

Nu in het nieuws