©  Belga

Antwerpse assisenkalender herschikt door coronacrisis

Door de coronacrisis heeft men de kalender van de Antwerpse assisenprocessen helemaal moeten herschikken. De twee processen die in november en december werden uitgesteld, worden nu in januari en april behandeld, waardoor twee andere zaken over het gerechtelijk verlof worden getild. Tot en met juni staan er nog acht processen gepland, als het coronavirus tenminste weer geen roet in het eten gooit.

blg

Op 25 januari start het proces tegen Mohamed E., dat normaal gezien in november behandeld zou worden. Hij wordt beschuldigd van de moord op Mohamed El Ebrahimi (25), die op 16 december 2017 werd doodgestoken in een appartement aan Hof ter Lo in Borgerhout. Beide mannen hadden ruzie met elkaar gekregen.

Babur Y. staat vanaf 5 februari terecht voor de moord op zijn vriendin Eleanore De Strijcker (27). Hij had haar op 13 maart 2018 met messteken gedood in haar woning aan de Kleerroos in Herentals. Haar twee dochtertjes lagen te slapen en troffen hun moeder later in een plas bloed aan.

Dezelfde maand, op 25 februari, start het proces tegen de Roemenen Sorin V., Sergin C. en Fernando-Marius C., die beschuldigd worden van de roofmoord op Leo Van Rentergem (59) uit Deurne. Hij werd op 23 mei 2018 dood aangetroffen in zijn woning aan de Confortalei in Deurne. Zijn portefeuille, gsm en draagbare telefoon werden gestolen.

Op 19 maart is het de beurt aan Tom P., die beschuldigd wordt van de moord op zijn Mexicaanse vriendin Berenice Osorio (32). Hij had haar op 9 januari 2018 tijdens een hoogoplopende ruzie in de borst gestoken in hun woning in de Monseigneur Heylenstraat in Kasterlee. Hij bracht haar nog naar het ziekenhuis, waar ze overleed.

Vanaf 22 april buigt het assisenhof zich over de moord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts (45) uit Bouwel (Grobbendonk). Haar lichaam werd op 26 april 2018 teruggevonden langs het kanaal Herentals-Bocholt in Olen. Ze was op dat ogenblik al vier dagen vermist. Ze werd om het leven gebracht door Marc L. en zijn vriendin Ashley V.D.V., een gedetineerde die bij het slachtoffer opvang had gezocht.

Het assisenhof behandelt vanaf 7 mei ook een terroristische moord, die in Syrië gepleegd werd. In een IS-filmpje dat enkele dagen na de aanslagen van 22 maart 2016 opdook, is te zien hoe Hicham Chaib, de vroegere rechterhand van Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem, een gevangene twee kogels door het hoofd jaagt. Chaib werd bij verstek naar assisen verwezen. Hij is al jaren spoorloos en werd al herhaaldelijk doodverklaard.

Nog in mei, vanaf de 25ste, staat Tony B. terecht voor de moord op aannemer Luc Vuylsteke (52) uit Deurne. Hij had het slachtoffer op 1 september 2017 van dichtbij twee keer in het hoofd geschoten in zijn bestelwagen, na een discussie op een werf in Deurne. De zwaargewonde aannemer bezweek drie dagen later aan zijn verwondingen.

Het laatste proces van dit gerechtelijk jaar start op 10 juni. Glenn M. en zijn ouders Patrice M. en Inge M. staan dan terecht voor de moord op zijn ex-partner Sara Laeremans (21). Ze werd op 22 oktober 2017 gewurgd teruggevonden in haar appartement aan ­Brigandshof in Geel. Het stel zat verwikkeld in een vechtscheiding.

Twee assisenprocessen, die eerst in maart en mei behandeld zouden worden, zijn verzet naar het najaar. Het gaat om de zaak van Miguel B., die tijdens een uit de hand gelopen drugsdeal Rolands Brakmanis (47) op 29 september 2017 had doodgeschoten in een woning aan de Oude Steenweg in Grobbendonk.

En om de zaak van Dimitri G., die beschuldigd wordt van de moord op Bart Teichmann (38). Het slachtoffer was op 16 juli 2018 tussen gekomen in een ruzie tussen de beschuldigde en zijn ex-vriendin in haar woning aan de Boomsestraat in Niel. Hij had daarbij een messteek in de hals gekregen en stierf een dag later in het ziekenhuis. Een concrete datum voor beide processen is er nog niet.

MEER OVER Assisen Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio