Al 118 besmettingen in Mols rusthuis: “Afdeling voor besmette bewoners wordt uitgebreid”

Er zijn intussen 118 coronabesmettingen vastgesteld in woonzorgcentrum Hemelrijck in Mol. Het gaat om 98 bewoners en 20 personeelsleden. De bijkomende besmettingen werden vastgesteld na bijkomende testen. De meeste bewoners vertonen weinig tot geen symptomen.

LEES OOK: Labo’s onderzoeken corona-uitbraak in Mols rusthuis: sintbezoek enige oorzaak of niet?

Afgelopen weekend stond de teller van het aantal positieve tests op 61 bewoners en 14 medewerkers. De besmettingen werden opgemerkt een week nadat een sint op bezoek was geweest. Nu loopt het op naar 98 bewoners en twintig medewerkers.

“Het woonzorgcentrum had nog een aantal extra tests laten uitvoeren en die wijzen uit op 43 extra besmettingen”, zegt Mols burgemeester Wim Caeyers (CD&V). “Voorlopig zijn er nog geen overlijdens of ziekenhuisopnames, uitgezonderd een besmette bewoner die zich al voor de besmetting in een palliatief stadium bevond.”

“Eén bewoner met ernstige symptomen krijgt binnen het woonzorgcentrum extra verzorging via ademtherapie. De overgrote meerderheid van de besmette bewoners heeft op dit moment geen of beperkte ziektesymptomen. Maar uiteraard wordt alles nauwgezet opgevolgd door de arts, die het woonzorgcentrum op medisch en zorgkundig vlak begeleidt.”

“Elke week is er ook een preventieve grootschalige testafname bij alle niet-besmette bewoners en personeelsleden. De volgende testafname vindt vrijdag plaats, vervolgens gebeuren de wekelijkse testen telkens op woensdag.”

Zorg uitgebreid

De cohortzorg binnen het woonzorgcentrum wordt ook aangepast aan het aantal besmettingen. “Concreet wordt de afdeling voor besmette bewoners uitgebreid”, vertelt Caeyers. “De cohortzorg is in de loop van zaterdag georganiseerd en stond mede dankzij de technische inzet van gemeentepersoneel nog dezelfde dag op punt”, zegt de Molse burgemeester.

“Zolang ze geen symptomen hebben, blijven ook de besmette medewerkers aan de slag. Ze worden natuurlijk enkel ingezet op de afdelingen met besmette bewoners”, vult Caeyers aan. “Voorlopig blijven vier medewerkers thuis omdat ze ziektesymptomen vertonen. Momenteel heeft het woonzorgcentrum nog voldoende medewerkers om de zorg te garanderen. Maar het Rode Kruis staat klaar om crisis- en noodvrijwilligers ter beschikking te stellen.”

Bekijk ook:

Foto’s tonen dat de sint en roetpieten dicht bij de bewoners van wzc Hemelrijck kwamen

mto

MEER OVER Coronavirus