Mark Rutte 

Mark Rutte ©  YouTube

Nederland kiest voor harde lockdown: “Tot 19 januari alle deuren dicht”

In Nederland geldt vanaf dinsdag een verregaande lockdown. Dat heeft premier Mark Rutte bekendgemaakt in een verklaring die live werd uitgezonden op de Nederlandse televisie. Zo goed als alles moet tot en met 19 januari dicht: onder meer scholen, niet-essentiële winkels, musea, kapsalons en theaters moeten de deuren sluiten.

jvhBron: BELGA

LEES OOK: Nederland in harde lockdown: “Op vlak van sociale contacten minder streng dan wij”

Rutte hield zijn toespraak vanuit het Torentje, waar zich de werkplaats van de regeringsleider bevindt. Het is nog maar de tweede keer dit jaar dat Rutte van daaruit een toespraak over de coronacrisis houdt. Volgens verslaggevers wil de regering zo het belang van de toespraak beklemtonen.

De maatregelen zouden om middernacht al ingaan, om een stormloop op winkels dinsdag te voorkomen. Nadat het nieuws over een mogelijke strenge lockdown bekend raakte, nam de drukte in de winkelstraten toe in Nederland. In verschillende grote steden stonden rijen mensen aan te schuiven aan de winkels. Ook bij de kappers was het drukker dan normaal en wordt er zelfs extra personeel ingezet. Supermarkten, groentewinkels, viswinkels en slagerijen zouden wel mogen openblijven, net zoals drogisterijen. Ook winkels met een aparte foodafdeling, zoals Hema, hoeven niet te sluiten.

De scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten en op online onderwijs overstappen. Ook de kinderopvang gaat dicht. Mensen moeten ook zo veel mogelijk thuis blijven en bij voorkeur geen bezoek ontvangen.

De strengere maatregelen zijn het gevolg van de toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland sinds begin deze maand. De afgelopen dagen werden weer meer dan 9.000 gevallen per dag gemeld. Zondag ging het bijna om 10.000 nieuwe besmettingen, een ruime verdubbeling vergeleken met enkele weken geleden.

MEER OVER Coronavirus