©  REUTERS

Rellen in Washington DC na protest tegen verkiezing Joe Biden: 8 gewonden, 23 arrestaties

Bron: The Guardian

Het was zaterdag een woelige avond in Washington DC. Een betoging tegen de verkiezing van Joe Biden als president ontaardde in rellen. Acht personen, onder wie twee agenten, raakten gewond. De politie verrichte ook 23 arrestaties.

De extreemrechtse actiegroep Proud Boys was zaterdagavond met duizenden andere pro-Trump groepen in de Amerikaanse hoofdstad op straat gekomen om tegen de verkiezing van Joe Biden als president te protesteren. De president houdt vol dat hij door fraude heeft verloren van de Democraat Joe Biden en ook sommige Trump-stemmers denken er zo over.

Tegelijk was er ook een tegendemonstratie aan de gang van het extreemlinkse Antifa. De politie in Washington had de handen vol aan het uit elkaar houden van rivaliserende groepen betogers.

Het kwam tot schermutselingen en e politie had alle moeite van de wereld om de amokmakers weer uit elkaar te drijven. Als de agenten er eindelijk in slaagden - onder meer door middel van pepperspray te gebruiken - herorganiseerden de betogers zich en gingen ze elders gewoon opnieuw op de vuist. Er zouden vier mensen zijn neergestoken in de buurt van een verzamelpunt van de Proud Boys. Het is onduidelijk wie de slachtoffers precies zijn.

Agenten moesten op meerdere plaatsen in de stad ingrijpen bij vechtpartijen. Ook stal iemand een Black Lives Matter-spandoek en stampte daar publiekelijk op. Toen de politie tegenbetogers afschermde bij de Black Lives Matter Plaza, leidde dat tot de kritiek dat Trump-aanhangers meer bewegingsvrijheid kregen. “Zij kunnen gaan en staan waar ze willen”, klaagde een 37-jarige vrouw in de krant. “Wij zijn niet degenen die het nalaten om mondkapjes te dragen en Covid verspreiden.”

Ook in Georgia, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Nevada en Arizona, de plekken waar Trump de verkiezingsresultaten nog probeert te veranderen, braken er rellen uit.  

(mtm, nba)

MEER OVER Donald Trump