© Bert De Deken

Al 59 besmettingen na bezoek van sint in woonzorgcentrum in Mol

Een sinterklaas die in een woonzorgcentrum in Mol 150 bewoners heeft vereerd met een bezoekje, testte enkele dagen later positief op corona. Bovendien bleek hij een zogenaamde superverspreider te zijn. Alle bewoners werden getest. Tot nu toe zijn al 59 positieve resultaten bekend. “Het bezoek was een zeer zware inschattingsfout”, zegt de burgemeester van Mol.

Andreas Rotty

LEES OOK: Families onthutst na corona-uitbraak door sintbezoek in Mols woonzorgcentrum: “Dit begrijpt niemand”

“De sint in kwestie is de zoon van een van de bewoners”, reageert Antwerps gouverneur Cathy Berx. “Kort na zijn bezoek in het Armonea Woonzorgcentrum Hemelrijck begonnen enkele bewoners symptomen te ontwikkelen. Voordien was er geen probleem met coronabesmettingen in het woonzorgcentrum. Het lijdt dus geen twijfel dat het bezoek van de sint de besmettingen heeft veroorzaakt.”

“De sint is absoluut niet in de kamers van de bewoners geweest en heeft geen cadeautjes overhandigd”, zegt Jannes Verheyen, woordvoerder van Armonea. “Hij heeft wel de bewoners in hun leefgroep en contactbubbels gezien in gemeenschappelijke ruimtes. Maar dat duurde niet lang en de sint droeg altijd een mondmasker.”

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  BDD

Vrijwilliger

De man in kwestie testte de dag na zijn bezoek positief. Hij bleek ook een ‘hoge virale load’ te hebben, een superverspreider dus. Een week later begonnen de bewoners symptomen te vertonen, maar volgens Armonea staat niet vast dat de sint de besmettingen heeft veroorzaakt. “Het is een mogelijke verklaring voor de besmettingen in ons woonzorgcentrum. Het valt niet exact te bepalen of dat de verklaring is”, zegt de woordvoerder. De man was ook vrijwilliger in het woonzorgcentrum.

“Het bezoek was nobel bedoeld, maar ook een heel zware inschattingsfout”, zegt Wim Caeyers, burgemeester van Mol (CD&V). “Aan alle scholen hadden we verboden de sint te ontvangen. We gingen ervan uit dat zoiets niet in een woonzorgcentrum zou gebeuren. Op de foto’s die we zagen, droegen de bewoners géén mondmasker. Als we dit hadden geweten, hadden we er nooit toestemming voor gegeven. Dit is zeer pijnlijk voor alle mensen die het georganiseerd hebben.”

MEER OVER Coronavirus