© ATV

Duvel met chocolade rond

Antwerpen -

Chocolatier Jitsk Heyninck ontwikkelde samen met Duvel Moortgat een set pralines waarin de authentieke smaak van het speciaalbier Duvel herkenbaar is.

Jitsk heeft geen liquide in zijn pralines verstopt, zoals dat vroeger werd gedaan. “Ik wil geen alcoholpraline, maar de smaak van Duvel moet wel herkenbaar zijn in de pralines. Sommige collega’s mengen daarvoor de ganache, de zachte vulling van de praline, met de drank in kwestie. Maar zo vervaagt de originele smaak.”

Om de smaak te behouden, is Jitsk het bier gaan concentreren tot een gelei. “Die heb ik vermengd met hop en mout en daarna verrijkt met een distillaat van Duvel. Zo liggen alle smaken op één lijn . Als je nu een van de pralines proeft, merk je de crunch van de mout en een lichte citrussmaak die eigen is aan de hop die de Duvelbrouwers gebruiken.”

In een geschenkdoos, een ontwerp van Pieter Stockmans, zitten drie grote en twaalf kleine pralines, elk met meer of minder Duvelkenmerken. Maar alle pralines zijn smaakbommetjes”, verzekert Jitsk.

Jitsk heeft samen met distilleerderij Dada Chapel uit Gent, een dochter van Duvel, het digestief Chuao gemaakt uit een distillaat van Triple d’Anvers verrijkt met Venezolaanse cacao en citrus. (jvb)

Duivelse pralines: 27,50 euro; Chuao: 45 euro, verkrijgbaar bij Jitsk chocolates en in de Duvel-webshop
Tips om te Doen!