© atv

Loodsen dreigen: "Geen beloodste schepen meer als fietsersbrug er komt”

In een open brief aan Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) verbaast de Beroepsvereniging van Loodsen (BVL) zich over de beslissing om een fietsersbrug over de Schelde te bouwen. De vereniging dreigt dat er geen enkel beloodst schip onder de brug richting achterliggende bedrijven en Brussel zal varen, als niet aan een lijst veiligheidsvoorwaarden is voldaan.

LEES OOK: Antwerpen krijgt tegen 2024 dan toch fietsbrug over Schelde

De hefbrug voor fietsers en voetgangers kent een lange aanloop, maar vorige week is beslist dat de nieuwe Scheldeverbinding, kostprijs 200 miljoen, er vanaf 2024 kan liggen. Maar de Beroepsvereniging van Loodsen is al langer van mening dat de brug complexe gevolgen zou hebben voor de scheepvaart en beschouwt het als onmogelijk om de brug te allen tijde te verzoenen met de vlotheid en veiligheid. Vandaag stuurde ze een open brief aan de minister de wereld in.

“We hadden vorige week begrepen, na topoverleg met onze administratieve overheden, dat u deze beslissing nog zou uitstellen ‘omdat er nog verder onderzoek moest gebeuren naar de impact op de scheepvaart. Dat vonden we niet meer dan terecht. Het is onbegrijpelijk dat u de eigen Vlaamse loods-experten (alsmede de ingenieurs in dienst van de Vlaamse Gemeenschap) heeft genegeerd.”

De brug komt ten zuiden van de stad, maar de bereikbaarheid van de achterliggende bedrijven én van de haven van Brussel zou zeker in het gedrang komen, zeggen de loodsen in hun brief. “Het zal een bijna onmogelijke taak zijn om de aanwezigheid van een fietsersbrug op de Schelde consequent en te allen tijde te verzoenen met de vlotheid en de veiligheid van de scheepvaart die er onderdoor moet. Indien de stad, of welke partij dan ook, zou trachten om na de bouw van de brug onze aanvaardingsvoorwaarden naast zich neer te leggen, er geen enkel beloodst schip meer nog zal varen op de Boven-Zeeschelde. Aan veiligheid wordt immers niet getornd.”

Zoals de situatie er nu uitziet, zullen bijna alle schepen die naar de hoger gelegen Wintamsluis varen, sleepbootonkosten hebben, zeggen de loodsen. “De scheepvaart naar de haven van Brussel zal bijna volledig stilvallen en de cruisevaart naar Antwerpen zal beknot worden.” Ze vinden ook dat het voorgestelde aantal ‘brugopeningen’ (om grotere schepen door te laten) te rooskleurig wordt voorgesteld, en dat 90 keer per jaar de brug zelfs anderhalf uur open zal moeten staan.”

 ph

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge