© DBA

OM in beroep tegen vrijspraak luchthaven Deurne in dossier verlenging startbaan

Deurne -

Begin november oordeelde de correctionele rechtbank in Antwerpen dat de startbaan van de luchthaven van Deurne niet illegaal werd verlengd. Het Openbaar Ministerie gaat nu in beroep tegen die uitspraak.

Christof Willocx

Actiegroep Verlenging Nooit en twee omwonenden hebben vorig jaar de Vlaamse overheid gedagvaard omdat ze vonden dat de startbaan van de luchthaven van Deurne illegaal was verlengd en dat de internationaal verplichte veiligheidszone niet met de juiste vergunningen was ingericht. Maar de correctionele rechtbank gaf hen begin november ongelijk.

Verlenging Nooit kondigde vorige maand aan dat het in beroep ging. En nu tekent ook het Openbaar Ministerie beroep aan. “We hebben het beroep gevolgd voor de tenlasteleggingen waarvoor we een veroordeling hadden gevraagd, maar waarvoor de rechtbank de vrijspraak heeft verleend”, zegt Kristof Aerts, woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De procureur van het Openbaar Ministerie vindt dat de Vlaamse overheid niet de juiste vergunningen had om de werken aan de startbaan en de veiligheidszone uit te voeren. Een belangrijk verschil is wel dat hij niet eist dat twee Vlaamse topambtenaren apart worden gestraft. Verlenging Nooit wil dat wel.

Het is nu dus wachten of de rechter in beroep de argumenten van Verlenging Nooit en het Openbaar Ministerie volgt. De gemeentes Mortsel, Borsbeek en Boechout gaan alvast niet in beroep.

“Wij vinden dat de uitspraak van de rechter in eerste aanleg duidelijk en goed beargumenteerd was”, zegt Erik Broeckx (N-VA), burgemeester van Mortsel. “De luchthaven is wat ons betreft dus vrijgesproken. Maar het is goed dat het Openbaar Ministerie in beroep gaat. Als er opnieuw een vrijspraak komt, zijn we echt zeker dat alles correct is verlopen.”