©  Vier

RECEPT. Plukbrood met kaas en slarollen

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: plukbrood met kaas en slarollen.

vwh,

Het plukbrood

  • 1 klein rond (bruin) brood (niet gesneden!)
  • 200 g raclettekaas (sneetjes)
  • 100 g camenbert
  • een handje zwarte olijven (ontpit)
  • een handje noten (bv. waloten)
  • een teen knoflook
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • scheutjes vloeibare honing
  • scheutjes olijfolie

Slarollen

  • 1 kraakverse kropsla
  • 1 stronk witloof
  • 1 rode biet (kant-en-klaar)
  • 1 zoete appel (bv. Jonagold)
  • enkele takjes bladpeterselie
  • een handje bieslook
  • ½ citroen
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt (ongezoet)
  • peper en zout

Bereiding:

met kaas

  • verwarm de oven voor op 180°C
  • snijd een kruispatroon in het brood zonder door te snijden tot op de bodem
  • vul alle inkepingen royaal met plakjes raclette en stukken camembert
  • prop er her en der stukjes van de lookteen tussen en doe hetzelfde met pluksels verse tijm en rozemarijn
  • stop ook (halve) olijven en noten in de insnijdingen
  • druppel tenslotte wat olijfolie en vloeibare honing over het gevulde broodje
  • leg het plukbrood in een ovenschaal en schuif het in de hete oven
  • laat het opwarmen tot al de kaas gesmolten is (ong. 20 minuten)
  • serveer warm

Slarollen

  • pluk de bladeren van de sla los en spoel ze voorzichtig schoon
  • leg de grote buitenste slabladeren opzij om ze straks als wrap te gebruiken
  • snijd het hart van de sla fijn en doe de stukjes in een mengkom
  • snijd ook het witloof, de rode biet en de (geschilde) appel fijn
  • meng alle groeten en het fruit met wat mayonaise en yoghurt (50/50)
  • snipper de peterselie en de bieslook fijn en meng de verse kruiden door de sla, samen met wat citroensap, peper en zout
  • snijd de dikke bladnerf uit de buitenste slabladeren
  • leg telkens een slablad op je werkplank met de onderzijde van het blad naar je toe
  • schep er wat van de salade op en rol tot een groene wrap
  • doe hetzelfde met de andere grote slabladeren
  • serveer ze als frisse hap bij het rijkelijk gevuld plukbrood

‘Cook ensemble’, elke werkdag om 18u45 op Vier.

NIET TE MISSEN