De handelaars hopen tijdens de eindejaarsperiode op nog veel Corona-Centrumbons. © Chris Van Rompaey

Helft Centrumbons nog niet verzilverd, schepencollege weigert vervaldag te verlaten

Lier -

Alle inwoners van Lier kregen in juni een Koop Lokaal-Centrumbon in de brievenbus. Hoewel nog maar de helft van de aankoopbons verzilverd is, besliste het schepencollege om de geldigheidsdatum niet te verlengen. Ze vervallen dus op 31 december.

Bij de eerste federale coronamaatregelen besliste het stadsbestuur om een reeks steunmaatregelen uit te werken. Zo zat er bij elk aanslagbiljet van de algemene gemeentebelasting een Koop Lokaal-Centrumbon van 25 euro voor gezinnen of een van 10 euro voor alleenwonenden. Je kan ermee terecht bij 170 Lierse handelaars: van winkel, horecazaak tot supermarkt en marktkraam. Je vindt ze allemaal op onderstaande website.

Nog maar de helft van de inwoners heeft zijn Centrumbon al gebruikt. Gemeenteraadslid Bart Verhoeven (Vlaams Belang) stelde daarom ruim anderhalve week geleden voor om de vervaldatum te verlaten. Het schepencollege gaat daar uiteindelijk niet op in.

Motivatie

“De winkels mochten vroeger heropenen dan gepland. Veel handelaars willen nu alles uit de kast halen. Bonnenbezitters die worden gemotiveerd tot een winkelbezoek door een naderende vervaldatum zien ze dan graag komen. De limietdatum nog eens opschuiven zou de druk van de ketel halen, terwijl de handelaars er echt voor staan te springen om hun eindejaarsperiode te redden”, redeneert schepen van Economie Rik Verwaest (N-VA).

Het stadsbestuur roept daarom iedereen op die nog een Koop Lokaal-Centrumbon heeft, om die voor 31 december te gebruiken. Dat kan in de winkels, maar ook bij meer dan dertig horecazaken die takeaway aanbieden.

Lokale economie

Het beschikbaar stellen van de speciale Centrumbon kost de stad 345.000 euro. Elke aankoopbon die niet verzilverd wordt, is dus goed nieuws voor de stadskas. “Neen, want wat overblijft, investeren we in lokale economie. Het is niet de bedoeling dit saldo gewoon terug op rekening van de stad te zetten”, beklemtoont Rik Verwaest. (cvr)MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio