Steden en gemeenten kunnen vanaf 1 februari GAS-boetes uitdelen voor snelheidsovertredingen in zones 30 en 50. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Snelheidsduivels in zones 30 en 50 riskeren binnenkort GAS-boete

Vanaf 1 februari 2021 kunnen lokale besturen in Vlaanderen GAS-boetes uitdelen voor beperkte snelheidsovertredingen. Zo krijgen steden en gemeenten een tool in handen om op te treden tegen bestuurders die het niet te nauw nemen in zones waar maximaal 50 of 30 km/u gereden mag worden.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden maar liefst 1,3 miljoen pv’s opgesteld voor overdreven snelheid. Een kwart van die vaststellingen werd gedaan in een zone waar maximum 50 km/u mag worden gereden. Een kleine 5% van de snelheidsovertredingen gebeurde in een zone 30.

Omdat de politie niet overal gelijktijdig aanwezig kan zijn om snelheidsduivels aan te pakken, heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) beslist om een nieuwe maatregel in te voeren. “We geven vanuit Vlaanderen zo extra mogelijkheden aan lokale besturen om gericht te handhaven in zones met snelheidslimieten van 30km/u en 50km/u, zeker daar waar het vaak gaat om schoolomgevingen en stads- of dorpskernen” , zegt minister Peeters.

Concreet kunnen bestuurders een GAS-boete riskeren als ze meer dan 20 km/u sneller rijden dan de toegelaten snelheid. De overtreding moet ook vastgesteld worden door een bemand of onbemand automatisch toestel dat gefinancierd werd door de stad of gemeente.

 joro

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen