Arsenal (hier met sterspeler Willian) is momenteel de hoogst genoteerde ploeg in de Europa League. ©  Photo News

Arsenal? Milan? Deze potentiële tegenstanders van Antwerp zijn al bekend

Op maandag 14 december wordt er in het Zwitserse Nyon geloot voor de 1/16de finales van de Europa League. Dan weet Antwerp wie op 18 en 25 februari zijn tegenstander wordt. Er zijn al zeventien van de dertig potentiële tegenstanders bekend, maar veel hangt af van de wedstrijd van volgende week tegen Tottenham. Speelt Antwerp gelijk in Londen of wint het, dan wordt het groepswinnaar en ook reekshoofd voor de loting. We zetten enkele zaken op een rijtje.

David Van den Broeck

LEES OOK: Bikkelhard dat de Antwerpfans deze nieuwe mijlpaal moeten missen

- De zeventien reeds bekende potentiële tegenstanders, die zich eveneens al kwalificeerden, zijn (in volgorde van UEFA-coëfficiënt): Arsenal, AS Roma, Benfica, Leverkusen, Villarreal, Braga, PSV, FC Krasnodar, Dinamo Zagreb, Slavia Praag, Rode Ster Belgrado, Leicester City, Granada, AC Milan, Rangers, Hoffenheim, Lille.

- Ook Tottenham is al zeker van de volgende ronde, maar aangezien Antwerp hen al in de groepsfase tegenkwam, kan het hen in deze ronde niet opnieuw loten.

- FC Krasnodar is een van de acht potentiële tegenstanders die uit de Champions League komen. Voorlopig is alleen de Russische club zeker van de Europa League als vangnet, omdat het de enige club is die in de Champions League zeker is van de derde plaats in zijn poule.

Het jonge Spaanse talent Brahim Diaz is eigendom van Real Madrid, maar plaatste zich gisteren met AC Milan voor de zestiende finales van de Europa League. ©  AFP

- Als Club Brugge derde wordt in zijn Champions League-poule en naar de Europa League moet, kan het niet tegen Antwerp worden geloot. Twee teams uit hetzelfde land, dat kan in de 1/16de finales niet. Vanaf de 1/8ste finales wél, zoals we in 2017 meemaakten, met AA Gent dat Racing Genk bekampte.

- Van de dertien overige potentiële tegenstanders komen er nog zes uit de Europa League-poules. Zijn allemaal nog in de running: Young Boys, Cluj, Molde, Rapid Wenen, Real Sociedad, AZ, Maccabi Tel Aviv, Sivasspor, Wolfsberger en Feyenoord. Zeven komen er uit de Champions League-poules. Zijn allemaal nog in de running: Real Madrid, Inter, Shakhtar, Atlético, RB Salzburg, Lokomotiv Moskou, Olympiacos, Marseille, Atalanta, Ajax, Lazio, Dynamo Kiev, Ferencvaros, Manchester United, PSG en RB Leipzig.

Lazio (hier met ex-Antwerp-speler Hoedt) strijdt in de poule met Club Brugge nog voor een plek in de volgende ronde van de Champions League. ©  Photo News

- Als Antwerp groepswinst pakt, wordt het dus reekshoofd, wat betekent dat het ofwel tegen een runner-up uit een andere poule geloot wordt ofwel tegen een van de vier ‘zwakste’ derdes uit de Champions League. Met ‘zwakste’ bedoelen we de ploegen die het minst aantal punten behaalden.

- Als Antwerp tweede wordt in zijn poule, is het geen reekshoofd en dus kan het een groepswinnaar loten of een van de vier ‘beste’ derdes uit de Champions League.

- In elk geval kan de gedroomde tegenstander van Paul Gheysens voor de poules (AS Roma) alsnog geloot worden. Kan Ivan Leko nog tegen een Kroatische club (Dinamo Zagreb) uitkomen of tegen zijn favoriete buitenlandse club (Real Madrid). Kan Luciano D’Onofrio nog een Portugese club tegenkomen (Benfica). Kan Ritchie De Laet alsnog tegen zijn ex-club Leicester spelen. Kan Antwerp nog revanche pakken tegen AZ. Kan ex-Antwerp-verdediger Wesley Hoedt met Lazio de volgende tegenstander worden. En ga zo maar door. Om maar te zeggen dat u 14 december best in uw agenda zet.

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws