©  Vier

RECEPT. Kip tikka masala met citroenrijst

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: kip tikka masala met citroenrijst.

vwh

Boodschappenlijst

(voor 2 flinke eters)

kipbereiding

  • 300 g kipfilet (in middelgrote blokjes gesneden)
  • 1 el komijnzaad
  • 1 el korianderzaad
  • 3 el ‘tandoori’ pasta (kant-en-klaar)
  • 2 dl kokosmelk
  • een scheut olijfolie
  • peper & zout
  • saus
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 1 teen knoflook
  • 1 chilipeper
  • een duim verse gember (geschild)
  • takjes verse koriander
  • 100 g yoghurt (ongesuikerd)
  • 1 el tomatenpuree
  • een handje pindanoten (bij voorkeur ongezouten)
  • een scheut honing
  • een scheut olijfolie
  • zout
  • citroenrijst
  • 200 g basmati rijst
  • 1 citroen
  • 1 el mosterdzaad (klassiek of zwart)
  • een snuif kurkumapoeder
  • een scheut olijfolie

Bereiding

Voor de kip

  • bak de stukjes kipfilet in een scheut olijfolie en kruid met wat peper en zout
  • strooi tussendoor de specerijen (komijnzaad en korianderzaad) in een droge hete pan zodat de aroma’s vrijkomen
  • meng de specerijen met de kip en voeg de ‘tandoori’ pasta toe
  • roer en laat even verder bakken
  • blus met de kokosmelk en hou warm

Saus

  • snipper de ui, de knoflook en de chilipeper (of een deel ervan) fijn
  • snijd de paprika in kleine blokjes
  • stoof alle fijne groenten in een pan met een scheut olijfolie
  • rasp er de gember bij, roer en schep er ook de tomatenpuree bij
  • laat de puree kort meebakken en voeg dan de yoghurt toe
  • kleur tussendoor de pindanoten in een droge hete pan, neem ze van het vuur en voeg wat honing toe
  • roer tot er een laagje honing rond de nootjes kleeft
  • meng de kruidige gebakken kip door de yoghurtsaus met groenten en voeg fijngesneden koriander toe
  • voeg naar smaak wat zout toe

Citroenrijst

  • kook de rijst gaar en giet af
  • doe het mosterdzaad in een droge pan op hoog vuur en laat het poffen, zonder dat het verbrandt (zaadjes springen open)
  • voeg het krukumapoeder toe en het sap van de citroen
  • roer het mengsel door de rijst (die nu geel kleurt), samen met een scheutje olijfolie

Serveren

  • serveer de kip tikka masala met een portie cirtoenrijst
  • werk de borden af met wat extra koriander en zoete pindanoten

‘Cook ensemble’, elke werkdag om 18u45 op VIER.

NIET TE MISSEN