Aangeboden door UNIZO

Winkelhier. © Mediahuis Connect

"Lokaal winkelen kan 45.000 extra jobs opleveren"

De opkomst van buitenlandse e-commerce is een slechte zaak voor de Belgische economie. Belgische consumenten kopen immers vooral aan bij buitenlandse webshops. Dat heeft gevolgen voor onze lokale gemeenschappen en het milieu.

De Belgische consumenten besteden steeds meer bij buitenlandse webshops. Meer dan 5 miljard euro spenderen we bij grote namen als Bol.com, Coolblue en Zalando. Buitenlandse webshops zijn nu al goed voor 60% van de aankopen die de Belg online doet. Dat heeft zichtbare gevolgen voor onze economie. Er gaan jobs verloren bij Belgische winkels en omdat buitenlandse shops hier geen belastingen betalen, dalen ook de inkomsten uit fiscaliteit en sociale zekerheid.

45.000 lokale jobs"Stel dat we dit bedrag in België zouden houden, dan komt dat overeen met 45.000 extra lokale jobs," zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. Lokaal kopen – winkelhieren, zoals UNIZO het noemt – komt immers niet alleen de handelaars ten goede, maar alle lokale ondernemers die producten maken en leveren.In de grote webshops vind je vooral identieke producten van grote merken. Authentieke, handgemaakte en eerlijke producten, zoals die met het label Handmade in Belgium of de meer dan 1500 Belgische mode-, accessoire- en designmerken, zijn amper op die buitenlandse webshops te vinden.

Lokale winkels zijn deel van de gemeenschapOok in onze steden en gemeenten zijn de gevolgen zichtbaar: het aantal leegstaande winkelpanden stijgt elk jaar. Vorig jaar sloten volgens de cijfers van UNIZO 1.152 zelfstandige winkels hun deuren. Nochtans vinden Vlaamse kopers een persoonlijke aanpak en sociaal contact erg belangrijk als ze inkopen doen – de bakker die de kinderen een koekje aanbiedt, de beenhouwer die hun favoriete recept kent, de uitbater van de kledingzaak die jouw smaak en stijl kent. Lokale winkels bieden bovendien ook werk aan mensen uit je gemeente of stad. Vaak sponsoren ze ook lokale sportclubs of jeugdverenigingen. Volgens cijfers van UNIZO geeft een lokale handelaar jaarlijks gemiddeld 2.046 euro aan sponsoring uit. Minder lokale winkels betekent dus ook minder sociaal leven.


 

Lokaal winkelen is beter voor iedereenMet de campagne 'Winkelhier. Koop bewust. Bij ondernemers van hier' wijst UNIZO op de troeven van lokaal winkelen. Wil dat zeggen dat je niets meer in het buitenland mag bestellen? "We vragen de consument niet om ineens 100% van hun aankopen lokaal te doen," luidt het bij UNIZO, "maar denk even na alvorens je automatisch bij een buitenlandse aanbieder aankoopt. Meestal is er een even goed of beter alternatief te vinden bij een ondernemer van hier. Zowel online als fysiek hebben we een uitgebreid én uniek aanbod in België."Heel wat Belgische winkels hebben bijvoorbeeld een eigen webshop. Als je daar bestelt, wordt je pakje even goed aan je voordeur geleverd, maar blijft het geld wel in de Belgische economie circuleren. Bovendien is de winkel dichtbij voor de dienst na verkoop en de garantie. En omdat je pakje minder kilometers aflegt, is bestellen bij een Belgische webshop ook beter voor het milieu.

10 tips om te winkelhieren

  • Let op het Winkelhier-label op de deur, etalage of website.
  • Kies voor winkels waarvan je weet dat ze lokale initiatieven of verenigingen steunen.
  • Vraag je af of je aankoop in de winkel werknemers in ons land aan het werk zet.
  • Doe online aankopen bij een webshop van hier, zodat er geen pakjes vanuit het buitenland vervoerd moeten worden.
  • In de 'about' informatie op de website vind je terug of het om een lokale winkel gaat.
  • Een internetadres dat eindigt op .be geeft nog geen zekerheid dat het over een lokale winkel gaat.
  • Deel je ‘Winkelhier’-aankopen op sociale media met hashtag #winkelhier.
  • Geniet van het lokaal winkelen; het is goed voor onze economie en voor het milieu.
  • • Kijk op de Winkelhier-website voor meer tips

Om onze lokale handelaars nog meer te steunen, is de hele maand december uitgeroepen tot Winkelhiermaand! Doe jij je (online) aankopen voor Sint, Kerst en eindejaar dit jaar ook bewust bij ondernemers van hier? Aan Winkelhiermaand is trouwens een leuke wedstrijd verbonden: deel een foto of video van je aankoop of afhaalmaaltijd op Facebook of Instagram met #ikwinkelhier en maak kans op een weekendje weg in Vlaanderen! Meer info op www.winkelhiermaand.be

Koop ook jij bewust lokaal?
Ontdek hier meer over winkelhieren en over de Winkelhiermaand »