© beelden VRT

Acteur Ludo Busschots, bekend van ‘Windkracht 10’ en ‘Albert II’, overleden

Ludo Busschots, bekend van zijn rollen uit Windkracht 10 en Albert II, is op 64-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds. Een precieze doodsoorzaak is nog niet bekend.

Wout Desmytere

LEES OOK. Ludo Busschots, de man die als kind wonderjaren beleefde in de Kempen

Ludo Busschots dook vanaf midden jaren 80 tot midden jaren 2000 regelmatig op in verschillende Vlaamse reeksen. Na verschillende jaren op de planken was Geschiedenis mijner jeugd, waarin hij schrijver Hendrik Conscience vertolkte, zijn eerste grote wapenfeit op tv. Nadien volgden Alfa papa tango, F.C. De Kampioenen, Flikken, Witse, Stille waters en meer.

Opgegroeid in Vosselaar, fan van Antwerp

Ludo Busschots groeide op in de Kempen, meer bepaald in Vosselaar. “In een nieuwe verkaveling die achter Janssen Pharmaceutica kwam. In de jaren zestig stonden daar bitter weinig huizen. Een fantastische omgeving om in op te groeien. Het was toen nog een erg waterachtig gebied met vele vennetjes. Daar ging ik op salamanderjacht. De Konijnenberg lag vlakbij. Daar amuseerden we ons van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat”, zo vertelde hij in een interview met uw krant. Toneelspelen leerde hij in Turnhout. Nadien ging Ludo Busschots in Antwerpen studeren aan Studio Herman Teirlinck.

De acteur was ook een rasechte Antwerp-supporter. Naar eigen zeggen stapte hij in zijn prille tienerjaren de Bosuil binnen en was hij meteen verliefd was op het stadion. Hij presenteerde ook fandagen voor de club. Opvallend: Busschots toonde zich destijds een grote voorstander van een fusie met voetbalclub Germinal Beerschot. “De meeste sinjoren denken dat ze in een wereldstad wonen, dat is natuurlijk niet zo. Hier is slechts plaats voor één voetbalploeg. Dat krijg je er bij de meeste mensen nog altijd niet in”, klonk het in 2002.

Patrick Adams

Zijn bekendste rol was die van Patrick Adams, de opschepperige mecanicien in Windkracht 10. Ook in de filmversie in 2006 speelde hij mee. Waarin hij telkens liefdevol de Sea King een vuistje gaf en de gevleugelde woorden “Cargo has control, winch going down!” sprak.

De definitie van Busschots, zegt Erwin Provoost, producer van Windkracht 10 en goede vriend van Busschots. “Zijn dood komt als verrassing voor iedereen. Vlaanderen is een goed acteur kwijt. Hij was niet altijd de gemakkelijkste. Er waren soms discussies, hij wou de puntjes op de i. Maar we hebben ook veel samen gelachen en gefeest. Nog elk jaar ging Ludo terug naar Koksijde (waar Windkracht 10 is opgenomen, nvdr.). Ook dit jaar. Voor mij was hij meer dan een acteur. Hij was een lastige vriend (lacht), met wie ik veel pinten samen heb gedronken en aan wie ik warme herinneringen heb.”

 ©  VRT

Naast zijn werk als acteur trad hij soms ook op als regisseur en producer, voor afleveringen van Flikken en Katarakt bijvoorbeeld. Vanaf 2008 trok Busschots zich wat terug uit de aandacht. Hij belandde in een depressie en zat veertien maanden thuis. “Ik bleef haast de hele dag in mijn bed liggen. Als ik me tegen drie uur ’s middags had aangekleed, mocht ik blij zijn. Om zes uur ’s avonds was ik zo vermoeid dat ik weer in bed kroop.”

Hij vond een tweede adem in een nieuwe job achter de schermen, op het archief van de VRT. In 2013 keerde hij in een opvallende rol terug naar het kleine scherm: die van kabinetschef Jacques van Ypersele de Strihou in Albert II, de reeks over ons koningshuis.

MEER OVER Video