Een lezer stuurde ons deze beelden van de achtervolging 

Achtervolging op E19 met snelheden tot 200 km/u eindigt met crash in Wilrijk

Wilrijk -

Een achtervolging op de E19 aan de grensovergang in Meer (Hoogstraten) is woensdag geëindigd in Wilrijk. Een 24-jarige Brusselaar die probeerde te vluchten van de politie crashte er onder het viaduct van de A12. Tijdens de achtervolging werden snelheden boven de 200 km/u gehaald.

De achtervolging begon even voor 11.30 uur op de E19 ter hoogte van Loenhout. Een ploeg van de wegpolitie wilde de bestuurder van een blauwe Fiat 500x controleren nadat hij was opgevallen door zijn sportieve rijgedrag. “De man negeerde de bevelen van de politie en vluchtte weg”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

Tijdens de achtervolging werden snelheden boven de 200 km/u gehaald. De man, die met een huurwagen reed, slalomde tussen het verkeer op de E19 en zocht meer dan eens de pechstrook op om een opstropping te vermijden. Hij probeerde ook meermaals politievoertuigen aan te rijden ter hoogte van Brasschaat.

120 km/u over fietspad

Vanop de E19 ging de achtervolging verder op de Antwerpse Ring. “De man nam de afrit Berchem en draaide linksaf, maar even verder maakte hij een bocht van 180 graden om vervolgens weer richting Antwerpen te rijden. Op de Singel reed hij met snelheden tot 120 km/u over het fietspad”, aldus Aerts. Als bij wonder raakte niemand gewond, al moesten enkele fietsers wegspringen om een ongeval te vermijden.

De wagen was perte totale na de crash en moest getakeld worden. © BFM

Ook op de Jan van Rijswijcklaan reed de man over het fietspad om een file aan de verkeerslichten van de Vogelzanglaan te vermijden. Ter hoogte van het einde van de Jan De Vostunnel reed de man een woonwijk in, om dan aan het Valaarpark de Boomsesteenweg te nemen richting A12.

Aan de Jules Moretuslei in Wilrijk, onder het viaduct van de A12, kwam de achtervolging ten einde toen de wagen crashte. “De 24-jarige man gaf zich over aan de politie die op dat moment met een 15-tal ploegen ter plaatse was. De wegpolitie had bijstand gekregen van PZ Brasschaat en van PZ Antwerpen”, zegt Aerts.

Poging doodslag

“De bestuurder, een man van 24 uit het Brusselse, bleek goed gekend voor drugsdelicten. Hij liep eerder ook al een paar veroordelingen op en had lopende probatiemaatregelen”, bevestigt Kristof Aerts. In zijn (huur)wagen trof de politie geen drugs aan, al is het mogelijk dat hij die onderweg uit zijn wagen had gegooid.

“De man wordt donderdag voorgeleid voor poging doodslag, gewapende weerspannigheid en kwaadwillige belemmering van het verkeer”, aldus Aerts. “We vragen met aandrang dat mensen die getuige of slachtoffer waren van de achtervolging zich willen melden bij de lokale politie”, zegt Aerts nog.

90 kilogram cannabis

Op de E19 probeerde later op woensdag nog een andere wagen weg te vluchten van de wegpolitie. De wagen met Franse nummerplaten haalde snelheden tot 190 kilometer per uur, maar kon snel worden klemgereden. In de wagen zaten twee Franse mannen die opgepakt werden. De politie trof ook 90 kilogram cannabis aan. De drugs werden in beslag genomen.

 jtp, dvd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners