
© Vier
RECEPT. Spicy zalm, paprikasaus en pestopatatjes
Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: spicy zalm, paprikasaus en pestopatatjes.
Boodschappenlijst
Zalm met kruidenkorst
2 porties zalmfilet
2 kl gemengde peperbollen
1 kl venkelzaad
1 kl komijnzaad
1 kl korianderzaad
grof zout
scheut olijfolie
Paprikasaus
150 g gegrilde rode paprika (uit bokaal, uitgelekt)
1 ui
2 el tomatenpuree
een scheut (volle) room
scheut olijfolie
snuif cayennepeper
zout
Pestopatatjes
500 g aardappelen (bloemig, geschild)
3 el groene pesto
een scheutje melk
1 teen look
een scheutje olijfolie
peper en zout
Extra
4 el uienconfituur
Specifiek materiaal
• een vijzel of een hamer
• een staafmixer
• een aardappelstamper
Bereiding
Pestopatatjes
• kook de geschilde aardappelen gaar in water met een snuif zout
• giet af en voeg een geplet of versnipperd teentje knoflook toe
• stamp de aardappelen tot puree met wat melk en olijfolie
• roer er de groene pesto door
• kruid met peper en zout en houd warm
Paprikasaus
• snipper de ui fijn en stoof glazig in een scheutje olijfolie
• snijd de stukken opgelegde rode paprika in stukjes en doe ze bij de ui
• voeg later wat tomatenpuree toe laat kort even bakken en voeg de room toe
• mix de paprikasaus glad en kruid met wat cayennepeper en zout
Zalm met kruidenkorst
• meng de 4 specerijen (peper, venkel, komijn en koriander) en maal of stamp ze fijn
• doe de kruidige mix in een schaaltje en leg de zalm erin op de ‘binnenzijde’ van de filet ( dus niet de velkant)
• druk aan tot er een compact specerijenkorstje op de zalm kleeft
• verhit olijfolie in een pan en bak de zalm eerst op de gekruide zijde en strooi tussendoor een snuif grof zout over de vis
• draai de zalmporties na een paar minuten om en zet het vuur zachter (de baktijd hangt af van je voorkeur: eerder een beetje ‘bleu’ of meer doorbakken)
Afwerking & serveren
• schep pestopuree op het bord leg er een stuk zalm bovenop en lepel er paprikasaus rond
• werk af met lepeltjes warme uienconfituur
Cook ensemble, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.