Cultuurschepen Wendy Weckhuysen bij een aantal beschilderde dakpannen in de bib.  ©   JW

Beschilderde dakpannen eren auteur Piet Van Aken

Rumst -

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat Piet Van Aken geboren werd. Het ideale moment dus voor de gemeente om de auteur, zijn boeken en het leven in zijn steenbakkerijperiode, ondanks corona, in de kijker te zetten.

Het gemeentebestuur plande dit jaar verschillende activiteiten in wat ze als het Piet Van Akenjaar doopten. Een wandelzoektocht en een thematentoonstelling in Museum Rupelklei konden doorgaan. Maar een aantal activiteiten, zoals de gezamenlijke workshops van schoolkinderen met senioren in woonzorgcentra kunnen niet plaatsvinden.

Wat wel nog kon was individueel creatief aan de slag gaan en mee bouwen aan een kunstzinnig dak. Het idee kwam van de plaatselijke kunstenares Jacqueline Mourice. Het concept was eenvoudig en coronaproof. Iedereen mocht een oude dakpan van het vroegere steenbakkerijmuseum 't Geleeg beschilderen in het Piet Van Akenthema.

De respons en het enthousiasme waren groot. Meer dan 45 creatievelingen gingen aan de slag met een dakpan. “Al die kunstwerken laten we nu graag samen schitteren”, zegt cultuurschepen Wendy Weckhuysen (CD&V). “De dakpannen zijn heel divers, met veel verschillende stijlen en kunstvormen, maar vormen toch een kunstzinnig, kleurrijk dak.”

De dakpannen zijn tot begin januari tijdens de openingsuren te bezichtigen in de nieuwe bibliotheek aan de Schoolstraat 1.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio