Auto rijdt in op voetgangers in Trier: vijf doden, waaronder ook een baby

In de Duitse stad Trier zijn dinsdag vijf dodelijke slachtoffers, waaronder ook een baby van 9 maand oud, en minstens vijftien gewonden gevallen nadat een auto inreed op mensen in een voetgangersgebied. De chauffeur, volgens plaatselijke media de Duitser Bernd W. (51), is aangehouden op verdenking van viervoudige moord. Hij zat dronken achter het stuur, en zou volgens een arts psychiatrische problemen hebben

Bron: BELGA

Dinsdagnamiddag omstreeks 14 uur reed een voertuig in op een menigte in een winkelstraat in het centrum van de Duitse stad Trier, nabij de grens met het Groothertogdom Luxemburg. Volgens een getuige bij de lokale krant ‘Trierischer Volksfreund’ reed een grijze Range Rover daar aan hoge snelheid in op een groep mensen, en “werden de slachtoffers de lucht in geworpen”. De bestuurder liet in het voetgangersgebied een spoor van vernieling na van ongeveer één kilometer lang, zo zagen getuigen een kinderwagen de lucht in vliegen.

Daarbij vielen al zeker vijftien “zwaar- en lichtgewonden”, waaronder volgens lokale media ook enkele kinderen. Er zijn ook vijf mensen om het leven gekomen, waaronder ook een baby.“Ik kan niet begrijpen dat iemand dat zou doen. Zo op een menigte rijden en mensen doden, waaronder een kind van 9 maanden oud en een vrouw van 73 jaar”, vroeg de burgemeester van Trier, Wolfram Leibe, zich af. Er kwamen ook een vrouw van 25 en een man van 45 om het leven. Over de vijfde persoon is er voorlopig nog geen informatie. De moeder van de negen maanden oude baby ligt zelf ook nog in het ziekenhuis, dat werd tijdens de persconferentie bevestigd. De burgemeester sprak over de “donkerste dag voor Trier sinds de Tweede Wereldoorlog”.

Eerder vandaag sprak de burgemeester al over het levenloze lichaam van een jong meisje, wiens schoen hij op enkele meters zag liggen. Toen was er nog geen duidelijkheid over haar leeftijd. “De politie erkent dat het aantal slachtoffers nog kan oplopen, maar dat “alle aandacht nu eerst uitgaat naar het verzorgen van de gewonden”, zei hij toen.

Naast de slachtoffers zijn er ook “tientallen getraumatiseerde mensen die hulp nodig hebben”, aldus de politiewoordvoerder. “Het is een horrorscène.”

(Lees verder onder de kaart.)

 ©  Harald Tittel/dpa

 ©  AP

Bestuurder opgepakt

De bestuurder, Bernd W., werd even later door de politie vastgereden enkele straten verderop en gearresteerd. Het zou gaan om een 51-jarige man met de Duitse nationaliteit uit de regio Trier-Saarburg. Zijn voertuig werd in beslag genomen. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Rijnland-Palts zegt dat aan de route die de man in zijn auto aflegde, te zien was dat de aanval opzettelijk was. “Hij is zigzaggend gereden om zoveel mogelijk leed te berokkenen aan de voetgangers”, aldus minister Roger Lewentz.

Bernd W., wordt in verdenking gesteld van de viervoudige moord, maar niet van terrorisme. “Er zijn geen aanwijzingen van terrorisme, politieke of religieuze motieven”, zegt het parket dinsdagavond. Wel zou de man onder invloed geweest zijn, de man had namelijk 1,4 promille in het bloed. Volgens kennissen had de man geld en familiale problemen en leefde hij al enkele dagen in zijn wagen. Allicht had de man ook psychiatrische problemen.

Het stadscentrum werd uit voorzorg volledig afgesloten, alle scholieren in de stad worden ook in hun schoolgebouwen gehouden. De politie vraagt omwonenden om de buurt te vermijden. Ze vraagt wie beelden van het incident heeft ook om die door te sturen naar de politie, in plaats van ze op sociale media te plaatsen.

 ©  AFP

Angela Merkel betuigt haar medeleven

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft ook gereageerd op de gebeurtenis via een Tweet. Haar woordvoerder, Steffen Seibert, plaatste een verklaring online. ““Het nieuws uit Trier maakt me erg verdrietig. Mijn gedachten gaan uit naar de familieleden van de mensen die zo plotseling en gewelddadig uit het leven werden gerukt”, staat er te lezen. Ze wenst ook diegenen die zware verwondingen hebben opgelopen, veel sterkte toe.

 ©  AFP

 ©  AP

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.