©  Vier

RECEPT. Gehaktbroodjes met Brugge Oud en wintergroenten

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: gehaktbroodjes met Brugge Oud en wintergroenten.

flb

Boodschappenlijst (voor 2 flinke eters)

Gehaktbroodjes met Brugge Oud

• 100 g Brugge Oud (blokje of kaasblokjes voorverpakt)

• 500 g gemengd gehakt

• een handje rozijnen

• 2 sneden wit brood

• een scheutje melk

• 1 ei

•peper & zout

Wintergroenten

• 300 g spruiten (schoongemaakt)

• 300 g knolselder (geschild)

• 200 g gerookt spek in blokjes

• een klontje boter

• nootmuskaat

• peper & zout

Uiensaus

• 2 dikke uien

• 1 blokje groentebouillon

• een snuif suiker

• 1 el mosterd

• 1 kl Marmite of bouillonextract

• peper

Bereiding:

Gehaktbroodjes met Brugge Oud

• verwarm de oven voor op 180°C

• week het broodkruim (geen korstjes!) in een scheutje melk

• snijd de kaas in kleine dobbelstenen (ongeveer 1 cm breed)

• doe het vlees in een mengschaal, samen met het ei en het geweekte broodkruim

• meng alles, voeg dan de blokjes Brugge Oud en de rozijnen toe

• kruid met peper en zout en meng alles door het gehakt

• vorm van het mengsel kleine ovale vleesbroodjes

• schik de vleesbroodjes met kaas in een ovenschaal met enkele klontjes boter erbovenop

• bak ze goudbruin op 180°C, gedurende 20 minuten

• serveer de broodjes op z’n geheel of in plakjes

Wintergroenten

• breng water aan de kook met een snuif zout

• snijd de knolselder eerst in dikke plakken (1,5 cm) en vervolgens in dobbelstenen

• kook de blokjes knolselder samen met de spruiten beetgaar

• smelt een klontje boter in een hete pan en bak de spekblokjes goudbruin

• giet de gare groenten af, meng er de spekblokjes doorheen

• kruid met nootmuskaat, peper en zout

Uiensaus

• verhit een droge pan op hoog vuur

• snijd elke ui in een drietal dikke plakken en schroei ze donker langs beide zijden

• snijd de gebrande uien in snippers en stoof ze glazig met een klontje boter

• verbrokkel er tussendoor wat kippenbouillon over en voeg een snuif suiker toe

• roer er mosterd doorheen, wat bouillonextract en gemalen peper

• schenk een scheutje warm water in de pan, roer en serveer

‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.

NIET TE MISSEN