Vanop de berg is het uitzicht erg mooi, maar een boom steekt daar momenteel een stokje voor. © Joren De Weerdt

Heemkring wil boom weg: “Maak uniek panorama achter boog zichtbaar”

Heist-op-den-Berg -

De boog langs de Bergop in Heist-op-den-Berg was geen oorlogsmonument, maar een panoramakader. Dat zegt heemkring Die Swane, die pleit om er voor te zorgen dat het uitzicht hersteld wordt door de boom erachter te vellen.

Gemeenteraadslid Frans Poortmans (Vlaams Belang) ijverde eerdere deze maand om het – wat hij zo noemde – oorlogsmonument te restaureren. Een goed idee, vinden ze bij heemkring Die Swane, maar tegelijk willen ze toch een misvatting de wereld uithelpen.

“De boog is rond 1955 gebouwd bij de aanleg van de Bergop naar het Kerkplein en het gemeentehuis. Hij is waarschijnlijk met recuperatiematerialen van het Huis Brems gebouwd. Deze herenwoning werd in 1950 aangekocht door het gemeentebestuur en werd afgebroken om het plein onderaan de berg te vergroten, om de toegangsweg naar het Kerkplein aan te leggen en om het Torengebouw te bouwen. Tot dan was het Kerkplein vooral door miswegen en trappen bereikbaar.”

Oorspronkelijke functie

De boog is zeker geen oorlogsmonument van WO I, zo stelt de heemkring. “De boog was bedoeld als een panoramakader, van waar mensen een mooi uitzicht op de omgeving hadden. Een opgeschoten boom achter deze boog belemmert nu spijtig genoeg het uitzicht. We staan dus helemaal achter een restauratie, maar het zou goed zijn om ook die boom om te hakken en zo de oorspronkelijk functie als panoramakader met zicht op de wijde omgeving te herstellen”, klinkt het bij Die Swane. beprMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio