Schilder A.J Heymans (midden) tijdens een koffiekrans op het Seringenhof in Wechelderzande. In 2021 is het honderd jaar geleden dat de kunstenaar overleed. © RR

Eerste tentoonstelling eind 2021 is voorbode van groter evenement in 2023

Wechelderzande herdenkt schilder A.J. Heymans

Wechelderzande -

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het overlijden van de kunstschilder Adriaan Jozef (A.J.) Heymans vindt eind 2021 in Wechelderzande (Lille) een herdenking plaats. Een groter evenement met een overzichtstentoonstelling is verschoven naar 2023.

Wechelderzande wordt wel eens het schildersdorp genoemd omdat in het verleden heel wat kunstenaars daar inspiratie zochten. De Brusselse kunstschilder A.J. Heymans kwam vanaf 1876 tot 1914 elk jaar maandenlang naar Wechelderzande, het dorp van zijn moeder. De schilder kreeg in Wechelderzande al een eigen straatnaam en er bestaat ook een schilderswandeling. Heymans overleed in december 1921 op 82-jarige leeftijd. Het lokaal bestuur van Lille wil de honderdste verjaardag van dit overlijden niet zomaar laten passeren. “Eind 2021 pakken we in het Hof d’Intere in Wechelderzande al uit met een kleine herdenking van Heymans, met een lezing en een beperkte tentoonstelling. Maar omwille van klimatologische invloeden en beveiligingsaspecten kunnen we daar niet langdurig schilderijen tentoonstellen”, zegt Tom Kersemans (N-VA), schepen van Cultuur in Lille. “Door de coronapandemie en de onzekerheid over een geschikte locatie, met de renovatie van de oude pastorij, stellen we een grotere tentoonstelling uit tot 2023.” De gemeente wil tegen 2023 samen met enkele kunstenaars en de kunstacademie een pakket van de schilder voor scholen samenstellen. In 2021 vindt in Wechelderzande al wel een street art-project over Heymans plaats. Zo wordt er graffiti in het thema van de schilder aangebracht op elektriciteitskasten. (bvdl)

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio