Aangeboden door ENGIE

© Shutterstock.com

Is een thuisbatterij rendabel als je zonnepanelen hebt?

Als je zonnepanelen hebt, verbruik je meestal niet alle stroom die je produceert. Met een thuisbatterij kan je de extra stroom opslaan tot je die nodig hebt. Maar is een thuisbatterij wel rendabel?

Zonnepanelen produceren zelden exact evenveel stroom als jij op dat moment verbruikt. Op een zonnige dag produceren ze meer dan je nodig hebt, en dan wordt het teveel in het elektriciteitsnet geïnjecteerd. 's Avonds en 's nachts produceren zonnepanelen meestal onvoldoende stroom, en dan moet jij stroom van het elektriciteitsnet halen. Voor een gemiddelde PV-installatie bedraagt het zelfverbruik – het deel van de opgewekte stroom dat jij zelf gebruikt – gemiddeld 30 %.

In het systeem met de terugdraaiende teller werd je gecompenseerd voor de stroom die je zelf in het net injecteerde. Met het nieuwe Vlaamse tariefsysteem, dat van toepassing is voor nieuwe installaties vanaf 2021 of installatie die na 2021 ouder worden dan 15 jaar, is dat niet langer het geval. Je energiefactuur wordt dan berekend op basis van het netto werkelijke verbruik dat je afneemt van het netwerk. Wel krijg je een vergoeding voor de elektriciteit die je in het net injecteert.

In het nieuwe tariefsysteem wordt het nog interessanter om zoveel mogelijk van de geproduceerde energie zelf te verbruiken. Hoe meer je zelf verbruikt, hoe minder je van het net afneemt, en dus hoe groter je besparing op je electriciteitsfactuur wordt. En daar helpt een thuisbatterij bij.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is eigenlijk niets anders dan een uit de kluiten gewassen herlaadbare batterij. Wanneer je zonnepanelen meer stroom produceren dan je verbruikt, wordt de batterij automatisch opgeladen. Heb je meer stroom nodig dan jouw installatie op dat moment produceert, dan wordt die stroom uit de thuisbatterij gehaald. Een thuisbatterij zorgt er met andere woorden voor dat je een veel groter deel van de stroom die je opwekt ook zelf verbruikt. Met een thuisbatterij stijgt het zelfverbruik naar 60 tot 80%.

Is een thuisbatterij rendabel?

Waarom heeft dan niet iedereen een thuisbatterij staan, vraag je je af? Wel, een thuisbatterij is niet altijd rendabel. In veel gevallen kon je de investering nooit terugverdienen met wat je bespaarde op je stroomfactuur.

In Vlaanderen verandert dat nu, dankzij de invoering van een nieuwe Vlaamse premie voor thuisbatterijen. De premie kan oplopen tot 3.200 euro, met een maximum van 30% van de investeringskost. Door de combinatie van het nieuwe tariefsysteem en de premie wordt een thuisbatterij in Vlaanderen wel rendabel.

Een voorbeeld om dat wat concreter te maken. Neem een gezin met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4000 kWh. Door zonnepanelen te plaatsen, besparen ze jaarlijks 430 euro op hun elektriciteitsrekening met een zelfverbruik van 30%. Als ze een thuisbatterij van 5,8 kWh plaatsen, kunnen ze hun zelfverbruik verdubbelen tot 60%. Daardoor besparen ze elk jaar 700 euro in plaats van 430 euro. De batterij kost hen na aftrek van de nieuwe Vlaamse premie en inclusief hybride omvormer 2.500 euro. Na 9 jaar is deze investering terugverdiend, en nog sneller als ze hun zelfverbruik tot 80% kunnen verhogen. Het voordeel wordt nog groter vanaf 2022, wanneer in Vlaanderen de netwerkkosten op je energiefactuur berekend zullen worden op je piekverbruik – het zogenaamde 'capaciteitstarief'. Door een thuisbatterij vlak je dergelijke pieken af.

Hoe kies je een batterij?

Er zijn heel wat thuisbatterijen op de markt, met verschillende technologieën en kenmerken. Een heel belangrijk kenmerk is de capaciteit, uitgedrukt in kWh. Die moet groot genoeg zijn om jouw huidige en toekomstige behoefte te dekken. Maar het heeft ook geen zin om een batterij met een veel te hoge capaciteit te installeren. Laat je daarom goed adviseren.

Een andere belangrijke eigenschap is het rendement. Dat drukt uit hoe efficiënt de batterij energie opslaat en weer afgeeft. Het rendement varieert van 95% voor de beste lithium-ion batterij op de markt tegenover 70% voor de minst performante. Bij die laatste verlies je dus 30% van de opgeslagen energie!

Let ook op het maximaal aantal laadcycli dat de batterij aankan. Dat bepaalt haar levensduur. Een goedkope batterij die slechts 1.000 cycli kan doen, is op termijn minder interessant dan een duurdere batterij die 10.000 cycli kan halen. De modellen die nu op de markt zijn, hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 2.800 tot 10.000 cycli en gaan zo’n 10 tot 15 jaar mee.

Daarnaast zijn er nog heel wat technische aspecten, zoals de keuze van de omvormer, het installatie- en gebruiksgemak.

Conclusie

Dankzij de nieuwe Vlaamse premie is het installeren van een thuisbatterij in Vlaanderen dus rendabel geworden. Maar wacht niet te lang: de premie kan maar tot 31 december 2021 aangevraagd worden. Het is niet gezegd dat ze verlengd zal worden in 2022.

Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan je een dubbel voordeel doen, want ook voor zonnepanelen kent Vlaanderen een premie toe vanaf 1 januari 2021. Deze premie bedraagt maximum 1.500 euro. Je stelt de plaatsing best niet uit, want vanaf 2022 daalt het bedrag van deze premie jaarlijks met 25%.