©  Vier

RECEPT. Witloof met hesp in kaassaus

Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma ‘Cook ensemble’. Deze keer op het menu: witloof met hesp in kaassaus.

flb

Boodschappenlijst (voor 2 flinke eters)

Witloof

4 stronkjes witloof

1 blokje groentebouillon

een snuifje suiker

een klont boter

peper & zout

Kaassaus met hesp

250 g gekookte hesp (in sneetjes of in blok)

200 g geraspte Emmentalerkaas

4 blokjes smeerkaas

50 g boter

50 g (vloeiende) bloem

5 dl volle melk

1 blokje groentebouillon

nootmuskaat

Kaaskoekjes

50 g geraspte Emmentaler (of een mix van geraspte kaas)

Aardappelen

500 g aardappelen (geschild)

takjes peterselie

zout

Extra materiaal

een vel bakpapier

een oven met grillfunctie

Bereiding

Witloof

• smelt een klontje boter in de pan

• snijd alle stronkjes doormidden en laat ze kleuren op de vlakke zijde

• strooi tussendoor een snuifje suiker over het witloof

• schenk een bodem water in de pan en kruimel er een beetje groentebouillon over

• zet het vuur zachter en laat de groente garen tot ze zacht is tot in de kern

• kruid de stronkjes naar smaak met peper, een beetje zout e wat nootmuskaat

Kaassaus met hesp

• verwarm de melk, zonder ze te laten koken en verkruimel er een blokje groentebouillon in

• smelt de boter in een kookpot op een matig vuur

• schep de bloem bij de boter en roer met de garde

• laat het mengsel (roux) al roerend een beetje opdrogen, tot je een biscuitgeur ruikt

• schenk een deel van de warme melk bij de roux en roer met een garde

• schenk de rest van de melk in de pot en blijf doorroeren tot de saus bindt tot een bechamelsaus

• is de saus te dik, voeg dan extra melk toe

• meng de smeerkaas door de warme saus

TIP: om zeker geen klontertjes in de saus te vinden, zet je best even de staafmixer in de pot

• roer tenslotte de gemalen kaas door de gladde bechamel en breng de saus op smaak met peper en wat nootmuskaat

• snijd de hesp in blokjes of reepjes en roer ze door de warme saus

Aardappelen

• kook de aardappelen gaar in water met een snuif zout

• snipper de peterselie

• giet de aardappelen af, roer er een klontje boter door en de fijne peterselie

Kaaskoekjes

• bekleed de bakplaat van de oven met een vel bakpapier

• strooi per koekje twee lepeltjes geraspte kaas op het bakpapier en spreid uit tot een rondje van zo’n 5 à 7 cm in doorsnede

• bak de kaaskoekjes goudbruin onder de grill

TIP: je kunt zowat elke kaassoort gebruiken, maar wij deden het met geraspte Gouda belegen

Serveren

• schep witloof op de borden en lepel er kaassaus met hesp over

• werk af met de krokante kaaskoekjes

• serveer met de peterselie-aardappelen

‘Cook ensemble’, elke weekdag om 18.45 uur op VIER.

NIET TE MISSEN