Aangeboden door OKay

© OKay

SOS Hapjesavond

Zo maak je van foodsharing de perfecte feestmaaltijd

Tapas, een portie kaas, mezze, … kleine gangen met elkaar delen komt in alle culturen voor. Er is dan ook niets gezelliger dan samen het ene hapje na het andere te delen. Maar hoe begin je aan zo’n hapjesmaal? Wij leggen het uit aan de hand van vijf prangende vragen!

1. Hoeveel hapjes heb je nodig om je helemaal rond te eten?

Gemiddeld voorziet men 12 à 15 hapjes per persoon, maar dat is natuurlijk geen exacte wetenschap. Als er veel grote eters aanwezig zijn, voorzie je best een hapje meer. Als er net veel kinderen meefeesten, kan je eventueel wat minder hapjes voorzien. Ook de grootte van je hapjes speelt natuurlijk een rol.


 

 © OKay

2. In welke volgorde serveer je je hapjes best?

Een hapjesmaal verschilt niet veel van een gewoon diner. Je begint met de voorgerechtjes, dan de hoofdgerechten en uiteindelijk de desserts. Eerst ovenhapjes en bruschetta dus, dan pas een koninginnenhapje en stukje pizza, en uiteindelijk een kleine crème brulée en een stukje cake. Als je 15 hapjes serveert, voorzie je best zes voorgerechten, vijf hoofdgerechten en vier desserts.

Hou hapjes met gelijkaardige ingrediënten en smaken ook weg van elkaar. Als je twee vishapjes hebt, zorg je er voor dat deze niet vlak na elkaar worden geserveerd. Datzelfde geldt voor warme en koude hapjes. Mix deze zoveel mogelijk. Niet alleen maakt het dat makkelijker om alles op tijd warm te krijgen, het geeft je tafelgenoten ook het gevoel dat er ontzettend veel variëteit is.

3. Hoe groot moeten je hapjes zijn?

Zoals de naam ‘fingerfood’ aangeeft: niet te groot. Een lepelhapje, een kroketje, … groter hoeven de meesten niet te zijn. Als je hapjes te groot zijn van in het begin, zullen de eerste eters halverwege al afhaken. Tegen het einde aan kan je wel een paar grotere gerechtjes serveren. Geen volwaardige gangen, maar een klein vispannetje of kaasplankje, bijvoorbeeld. Zo gaat er zeker niemand onvoldaan van tafel.

4. Zijn hapjes niet erg veel werk?

Als je alles zelf maakt: zeker en vast! Kies daarom voor minstens de helft van je hapjes voor kant-en-klare opties. Bij OKay vind je tal van heerlijke hapjes waar je zelf geen of amper werk aan hebt. Denk bijvoorbeeld aan de kleine vegetarische hamburgers, hartige wafeltjes, bruschetta’s, kaasblokjes en miniquiches van Boni Selection.

Kies voor de hapjes die je zelf maakt ook voor gerechtjes die je grotendeels op voorhand kan bereiden. Je wilt tenslotte niet de hele avond in de keuken doorbrengen. Verse hapjes in bladerdeeg die je op het moment zelf alleen maar in de oven moet stoppen, zijn bijvoorbeeld ideaal.


 

 © OKay

5. Hoe kan je de kosten van je hapjesmaal drukken?

Wat de teller snel doet oplopen bij een avond vol hapjes, is dat je veel verschillende ingrediënten nodig hebt. Een oplossing hiervoor is om bepaalde ingrediënten in twee of drie hapjes te verwerken. Producten als kerstomaatjes en geitenkaas zijn bijvoorbeeld erg veelzijdig, waardoor je er heel wat verschillende gerechtjes mee kan bereiden. Hou hier rekening mee bij het samenstellen van je menu. Zo hoef je geen tientallen ingrediënten aan te schaffen waar je maar een snuifje van nodig hebt.

Ben jij een hapjesfanaat tijdens de feestdagen? Dan ben je bij OKay aan het juiste adres! Tijdens de feestdagen vullen de rayons van je vertrouwde buurtsupermarkt zich met tal van lekkere en originele hapjes alsook heerlijke, verse ingrediënten om zelf creatief mee aan de slag te gaan. Ontdek het hele gamma in jouw lokale OKay.