
© OKay
Kerstklassieker zkt. Drankje
Dit zijn de beste drankjes voor bij je feestmenu volgens David Lebeer
Ook met eeuwenoude klassiekers kan je verrassend uit de hoek komen. De perfecte pairing maakt van een traditionele maaltijd een onvergetelijke belevenis. En dat hoeft zeker niet altijd met wijn of bubbels te zijn. Internationaal gerenommeerd bartender David Lebeer leert ons de kneepjes van het vak.
Gentenaar David Lebeer (29) is het creatieve brein achter de toog van cocktailbar The Cobbler. In 2018 werd hij bekroond tot beste bartender van België en Luxemburg.
1. Gevogelte met veenbessensaus
Lebeer: “Zelf pair ik meestal niet op basis van het vlees, maar op basis van de saus of de groenten. Die smaakprofielen zijn makkelijker te verzoenen met die van drankjes. Voor dit gerecht neig ik naar vermout en sherry. Een Bamboo zou hier bijvoorbeeld goed bij passen.”
RECEPT: Bamboo

© Shanna Delfosse
2. Varkenshaasje met champignonsaus
Lebeer: “Zware sauzen gaan goed samen met rode vermout. Een Adonis is hier de perfecte cocktail. Als non-alcoholische optie zou ik voor een mocktail van appel, rode biet en zwarte peper kiezen. Kruidige drankjes pairen goed met gerechten als deze.”
RECEPT: Adonis
RECEPT: Mocktail van appel en biet
3. Vis in witte wijnsaus
Lebeer: “Bij visgerechten ga ik voor gin of witbier. Je kan dat bier ook verwerken in je saus in plaats van de witte wijn. Je kan die gin en dat bier verder ook met elkaar mengen, natuurlijk. Zo krijg je een frisse cocktail die harmonieus samengaat met vis.”
RECEPT: Cocktail van gin en witbier
4. Kaasplank
Lebeer: “Bij kaas drink ik graag porto of sherry. Hun zoetheid gaat goed samen met de romige kaas. Ik zou het hier simpel houden en niet voor cocktails gaan, maar de drankjes puur drinken. Ook alcoholvrij zou ik voor iets zoets gaan, zoals druivensap.”

© OKay
5. IJsstronk
Lebeer: “Een digestief mag sterker en zoeter zijn. Bij roomijs zou ik voor een Old Fashioned gaan, bijvoorbeeld. Als je alcoholvrij wilt eindigen, is er niets beter dan een chocolademelk van kwalitatieve chocolade. Experimenteer met amandelextract of enkele marshmallows. Of ga een stapje verder en maak hem met gember en chilipoeder.”
RECEPT: Old Fashioned
RECEPT: Chili-chocolademelk
Vier de feestdagen in (jouw) stijl met de producten van OKay. Ontdek hier welk type feestvierder jij bent en laat je verrassen door het gevarieerde feestaanbod in jouw vertrouwde buurtsupermarkt. Of laat je inspireren op okay.be/handig-dichtbij.