Aangeboden door OKay

© OKay

Kerstklassieker zkt. Drankje

Dit zijn de beste drankjes voor bij je feestmenu volgens David Lebeer

Ook met eeuwenoude klassiekers kan je verrassend uit de hoek komen. De perfecte pairing maakt van een traditionele maaltijd een onvergetelijke belevenis. En dat hoeft zeker niet altijd met wijn of bubbels te zijn. Internationaal gerenommeerd bartender David Lebeer leert ons de kneepjes van het vak.

Gentenaar David Lebeer (29) is het creatieve brein achter de toog van cocktailbar The Cobbler. In 2018 werd hij bekroond tot beste bartender van België en Luxemburg.

1. Gevogelte met veenbessensaus

Lebeer: “Zelf pair ik meestal niet op basis van het vlees, maar op basis van de saus of de groenten. Die smaakprofielen zijn makkelijker te verzoenen met die van drankjes. Voor dit gerecht neig ik naar vermout en sherry. Een Bamboo zou hier bijvoorbeeld goed bij passen.”

RECEPT: Bamboo

  • Roer 60 ml witte vermout door 60 ml droge sherry voor 30 seconden.
  • Serveer in een voorgekoeld, elegant glaasje en garneer met citroenzeste.

 

 © Shanna Delfosse

2. Varkenshaasje met champignonsaus

Lebeer: “Zware sauzen gaan goed samen met rode vermout. Een Adonis is hier de perfecte cocktail. Als non-alcoholische optie zou ik voor een mocktail van appel, rode biet en zwarte peper kiezen. Kruidige drankjes pairen goed met gerechten als deze.”

RECEPT: Adonis

  • Roer 60 ml droge sherry door 30 ml rode vermout en ijsblokken.
  • Serveer in een elegant glaasje en garneer met sinaaszeste.

RECEPT: Mocktail van appel en biet

  • Meng 100ml troebel appelsap, 100 ml spuitwater, 10 ml rode bietensap en 10 ml azijn in een glas met ijsblokken.
  • Werk af met een draai van de pepermolen en een takje rozemarijn.

3. Vis in witte wijnsaus

Lebeer: “Bij visgerechten ga ik voor gin of witbier. Je kan dat bier ook verwerken in je saus in plaats van de witte wijn. Je kan die gin en dat bier verder ook met elkaar mengen, natuurlijk. Zo krijg je een frisse cocktail die harmonieus samengaat met vis.”

RECEPT: Cocktail van gin en witbier

  • Blend 20 g verse koriander met 100 g suiker en 100 ml water tot een mooie siroop.
  • Laat dit een uurtje rusten en zeef dan de koriander uit de siroop.
  • Meng 30 ml witbier met 20 ml gin, 20 ml citroensap en 20 ml verse koriandersiroop. Roer licht zodat de bruis niet verdwijnt.
  • Serveer met ijsblokjes, een schijfje sinaasappel en een takje koriander

4. Kaasplank

Lebeer: “Bij kaas drink ik graag porto of sherry. Hun zoetheid gaat goed samen met de romige kaas. Ik zou het hier simpel houden en niet voor cocktails gaan, maar de drankjes puur drinken. Ook alcoholvrij zou ik voor iets zoets gaan, zoals druivensap.”


 

 © OKay

5. IJsstronk

Lebeer: “Een digestief mag sterker en zoeter zijn. Bij roomijs zou ik voor een Old Fashioned gaan, bijvoorbeeld. Als je alcoholvrij wilt eindigen, is er niets beter dan een chocolademelk van kwalitatieve chocolade. Experimenteer met amandelextract of enkele marshmallows. Of ga een stapje verder en maak hem met gember en chilipoeder.”

RECEPT: Old Fashioned

  • Meng 60 ml bruine spirit (rum, whiskey, cognac, …) met 10 ml suikersiroop en een klein beetje kruidenbitter in een mengbeker met ijsblokken.
  • Roer vervolgens voor 30 seconden.
  • Zeef in een glas met verse ijsblokken serveer met sinaaszeste.

RECEPT: Chili-chocolademelk

  • Verhit de melk en smelt hier de chocolade en een beetje suiker in (naar smaak).
  • Voeg ook het chilipoeder en de verse gember bij.
  • Serveer in een grote mok.

Vier de feestdagen in (jouw) stijl met de producten van OKay. Ontdek hier welk type feestvierder jij bent en laat je verrassen door het gevarieerde feestaanbod in jouw vertrouwde buurtsupermarkt. Of laat je inspireren op okay.be/handig-dichtbij.