©  Photo News

Ex-ref Gumienny over betwiste fases in Mechelen: “Rode kaart Vranckx was terecht”

Een scheidsrechter die een hoofdrol opeist in een zwaar beladen duel? Zelden een goed teken. Ex-scheidsrechter Serge Gumienny bekeek de betwiste fases tijdens KVM - Beerschot opnieuw en komt met zijn onafhankelijke oordeel.

ANALYSE GOOTS. KV Mechelen verloor niet van Beerschot maar van Visser 

- Was de rode kaart voor Vranckx terecht?

“Ja. Het is niet omdat een speler eerst de bal raakt dat hij geen rode kaart kan krijgen. Door de manier waarop hij zijn tegenstander raakt, met de voet open en de studs naar voren, en de kracht waarmee hij in de tackle vliegt, kan hij de andere speler ernstig blesseren. Als je de integriteit van een tegenstander in gevaar brengt, al dan niet bewust, dan verdien je de rode kaart. Het feit dat hij duidelijk eerst de bal speelt zal wel een verzachtende omstandigheid zijn bij het bepalen van zijn schorsing.”

- Had de owngoal van Frans afgekeurd moeten worden voor buitenspel van Mrabti?

“Nee. Twintig jaar geleden was dit buitenspel geweest maar nu niet meer. De nieuwe spelregels omtrent buitenspel zijn duidelijk: als een verdediger de bal raakt, dan wordt het buitenspel opgeheven. Ik herinner me zelfs nog de woorden van Pierluigi Collina op de UEFA-cursus toen. ‘Een scheidsrechter moet geen rekening houden met een speler die zo lomp is om de bal in eigen doel te koppen.’”

thst

 ©  Photo News

MEER OVER KV Mechelen

Meer voetbalnieuws