CD&V Zandhoven wil geen toestanden zoals in Zoersel. ©  rr

CD&V ziet geen meerwaarde in streamen gemeenteraad

Zandhoven -

De oppositie in Zandhoven vroeg op de jongste gemeenteraad waarom de zittingen niet gestreamd worden zoals in veel andere gemeenten het geval is sinds de corona-uitbraak. Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) ziet er de meerwaarde niet van. “Wie echt geïnteresseerd is in de lokale politiek, kan hier perfect veilig in onze evenementenhal live de zitting bijwonen.”

Kristin Matthyssen

De gemeenteraad van Zandhoven komt in tegenstelling tot veel andere gemeenteraden nog altijd fysiek samen. De raadsleden zitten op ruime afstand van elkaar in evenementenhal De Populier.

Toch dringen oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en Groen aan om de zittingen live uit te zenden, zodat alle inwoners de debatten van thuis kunnen volgen. CD&V stemde het voorstel weg. “We willen geen situaties zoals in Zoersel”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). Dinsdag kon iedereen via de livestream zien hoe daar gemeenteraadsvoorzitter Marcel De Vos (N-VA) de trappers even verloor. Die passages zijn nu ook eindeloos te herbekijken.

Volgens de burgemeester valt het bij de gestreamde zittingen op hoe weinig burgers die uiteindelijk online bekijken. “Neem Ranst, dat gaat over enkele tientallen mensen.”

De volledige oppositie stemde uiteindelijk voor, de meerderheid tegen. De oppositie betreurt dat het voorstel wordt tegengehouden en verwijst naar de transparantie van bestuur.

In een ander agendapunt vroeg raadslid Paul Stulens (Vlaams Belang) of ook elke politieke fractie één niet-stemgerechtigde mag afvaardigen naar de adviesraden, om een beter idee te krijgen wat er leeft. “We hebben de voorbije maanden aangetoond dat we constructief kunnen samenwerken”, vindt Stulens, waarmee hij naar het corona-overleg verwees. Volgens burgemeester Luc Van Hove (CD&V) mag Stulens dat misschien wel wensen, maar zitten de leden van de adviesraden niet op politici te wachten. “Jij wenst het, maar zij wensen het niet”, zegt de burgemeester. “Zet er geen politici bij, vragen ze zelf, want dat helpt ons niet vooruit.” Raadslid Jordi De Vlam (Groen) vroeg om dan op zijn minst de verslagen van die adviesraden online te zetten. Daar had de meerderheid geen bezwaar tegen.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio