Schepen Walter Brat met achter hem Gaston Van den Hout, één van de vele kopers van streekeigen groen, met zoon en schoonzoon. Peter Van de Vyvere, Kris Van den Eede en Fonne Bruggemans van Naturpunt Schoten.  

Schotenaren storten zich massaal op streekeigen groen

Schoten -

Het leek wel Black Saturday aan de serres van de groendienst. De verkoop van streekeigen groen piekte deze herfst als nooit tevoren. Liefst 200 gezinnen kwamen hun bij Natuurpunt bestelde hagen, bosjes en bomen afhalen om nog dezelfde dag in eigen tuin te planten. Dat zijn er dubbel zoveel dan anders.

Jan Auman

Nee. Er golden dit keer geen extra kortingen op het plantgoed dat Natuurpunt ieder jaar in de aanbieding heeft. Maar 11 euro voor een houtkant, 24 euro voor een stevig uit de kluiten gewassen appelboom en 25 euro voor een beukenhaag: het zijn sowieso soldenprijzen.

Geveltuin

“Ik zie maar één verklaring voor deze toeloop. Als gevolg van corona heeft iedereen plots groene vingers gekregen. Hier werden zaterdag door 135 Schotenaren voor meer dan 10.000 euro aan planten buitengedragen”, stelt schepen van Leefmilieu Walter Brat (N-VA) tevreden vast. “De vraag was zo groot dat de appelbomen zelfs volledig uitgeput raakten. Wie dat wilde, mocht meteen gratis compost meenemen en we gaven ook gratis geveltuinpakketten weg. Ik ben blij dat 56 gezinnen hiervan gebruik hebben gemaakt zodat ook onze meer dichtbevolkte wijken een wat groener aanzicht krijgen”,

Om de afhaling coronaveilig te organiseren kon Brat rekenen op meerdere medewerkers van de milieudienst en vrijwilligers van Natuurpunt. Normaal is die operatie op een halve dag geklaard, maar dit keer werd bewust een volledige dag uitgetrokken om uit te sluiten dat al die groenliefhebbers te dicht na elkaar zouden komen en het risico van besmetting uit te sluiten.

Hop

Wie alvast heel bewust samen met zoon en schoonzoon zijn lading inheemse planten kwam halen, was Gaston Van den Hout. Voor hem lag een bestelling van liefst 225 euro klaar bestaande uit onder meer een pruimenboom, perelaar , knotwilgen, hagen, beuken en zelf enkele hopstengels.

“Om thuis zelf bier te brouwen”, grapt de bewoner van de wijk Zwaan. “Nee, ernstig. Ik lever heel bewust een bijdrage aan het groene karakter van Schoten. Vanuit Wilrijk naar deze gemeente verhuizen was destijds de beste beslissing uit mijn leven. Ik ben zopas 65 jaar geworden en daarmee is ook het bewustzijn gekomen dat we als inwoners zelf een bijdrage kunnen leveren voor onze omgeving. Kleine beetjes helpen wel degelijk. Daar ben ik van overtuigd. We gaan deze namiddag nog alles planten.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio