Rita en Wilfried bij hun aanhangwagen waarin een medewerkster van Natuurpunt de haagplanten legt. ©  kristin matthyssen

Aantal deelnemende gezinnen aan behaagactie bijna verdubbeld

Zandhoven -

Liefst 4.136 fruitbomen en haagplanten gingen dit weekend de Zandhovense grond in. 57 gezinnen kwamen zaterdag hun pakketten van de behaagactie afhalen aan het gemeentemagazijn. Een sterkte stijging tegenover vorig jaar, toen het er 31 waren.

Kristin Matthyssen

De behaagactie in Zandhoven was dit jaar een samenwerking tussen Natuurpunt, de gemeente en de pastorale eenheid Sara en Abraham. “De pastorale eenheid werkt deze maand rond natuur”, legt Lutgart De Bie van Natuurpunt uit. “Vandaar dat ze mee in het bad gesprongen zijn. Natuurpunt regelt de groepsaankoop voor 25 gemeenten. De gemeente zorgt voor de administratie en coördinatie.”

Dit jaar waren er voor het eerst ook fruitbomen zoals pruimelaars, kersen-, peren- of appelbomen te bestellen. “Al het plantgoed komt van een kweker uit Putte”, legt Lutgart De Bie uit. “Het gaat om vrij grote planten. Door de droge zomer, ging veel plantgoed verloren. Gelukkig had hij nog voldoende exemplaren, maar sommige soorten zijn nu zo goed als uitgeput. De fruitbomen zijn speciaal geselecteerd op hun bloesem, om de bijen en insecten te helpen.”

Met 4.136 verkochte planten dit jaar kan Zandhoven terugblikken op een topeditie. De klassieke beukenhaag was de meest bestelde. “We gaan vandaag 35 meter beukenhaag aanplanten op de scheiding samen met onze gebuur”, vertellen Wilfried en Rita Mortelmans. “Er stond een soort coniferen, maar die waren allemaal zo goed als dood. Nu krijgen we weer een mooie groene inheemse haag.”

Fik Verbiest had pakketten voor een houtkant voor zijn wei besteld. “We gaan ze misschien geschraagd zetten om een mooier effect te krijgen”, zegt Fik, die zelf ook op een nieuw initiatief broedt. “We zijn in Zandhoven net met Tuinen van Heden gestart om zoveel mogelijk oppervlakte eetbaar en nuttig voor mens en dier om te zetten, vertrekkend vanuit de principes van de permacultuur. Het is onze bedoeling met Tuinen van Heden grondeigenaars te sensibiliseren, informeren, begeleiden en ondersteunen, zodat zij hun voedselbossen en gelaagde tuinen succesvol kunnen realiseren.”

De verdeling verliep onder de luifel van het gemeentemagazijn. ©  kristin matthyssen

Fik Verbiest gaat een houtkant planten in zijn wei. ©  kristin matthyssenMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio