Voorzitter Nederlands Veiligheidsberaad roept op bij drukte iets te doen aan Belgen

De voorzitter van het Veiligheidsberaad in Nederland, Hubert Bruls, verwacht ook de komende weekenden vanwege Sinterklaas en Kerstmis drukte in de Nederlandse steden, zo zegt hij bij de NOS. Volgens Bruls is het met name belangrijk om iets te doen aan de toeloop van Belgische dagjesmensen.

“In de zuidelijke steden, zoals Eindhoven, Breda en Maastricht, zien we veel Belgische gasten. Die kunnen wij er niet bij hebben. Zij komen in Nederland winkelen omdat in België de niet-noodzakelijke winkels dicht zijn”, zegt Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is.

Ook in Rotterdam waren dit weekend veel auto’s met Belgische nummerplaten te zien. “Alleen kunnen wij als burgemeesters er niet veel aan doen: dit is echt een kabinetskwestie en iets tussen twee lidstaten”, aldus Bruls aan de NOS. “Maar er moeten zeker afspraken over gemaakt worden.”

Volgens hem zijn niet alleen de Belgen een punt van aandacht, aldus de NOS. “De komende weken zijn er dingen waar we goed op moeten letten. Wat dit weekend is gebeurd in steden als Eindhoven en Rotterdam, wil je vermijden. Als dat vermijden niet lukt, moeten we ingrijpen.”

Een mogelijkheid is volgens hem het sluiten van de detailhandel, als het druk en onbeheersbaar blijft in de winkelstraten. “Ik sluit niet uit dat je wel iets moet afspreken om als burgemeesters samen op te trekken. Maar dat is nu, na dit weekend, nog geen noodzaak.”