Horrorcrash in Formule 1: piloot ontsnapt aan dood nadat wagen in vuurbal verandert

De Grote Prijs Formule 1 van Bahrein is al in de eerste ronde opgeschrikt door een bijzonder zwaar ongeval. Bij het uitkomen van de derde bocht ging Romain Grosjean hard de bandenstapel in, waarbij zijn wagen in twee stukken brak en in een vuurbal veranderde. Het was enkele minuten angstig afwachten, tot bleek dat de Fransman zelfstandig uit zijn auto was gekropen. Volgens de laatste berichten heeft hij enkel lichte brandwonden opgelopen, al blijft Grosjean zondagnacht wel in het ziekenhuis.

svar

LEES OOK. Na de horrorcrash: hoe kwam F1-rijder Romain Grosjean levend uit vuurzee?

Er werden aanvankelijk geen herhalingen getoond van Grosjeans zware ongeval. Toen die er uiteindelijk wel kwamen, werd duidelijk waar het misliep: Grosjean was de controle over zijn auto verloren na contact met de AlphaTauri van Daniil Kvyat. De Haas boorde zich daarna aan zeer hoge snelheid in de vangrail en brak in twee stukken, waarbij het voorste gedeelte - waarin de Fransman nog zat - meteen in brand vloog. Grosjean kon als bij wonder zelfstandig uit de overblijfselen van zijn auto kruipen, maar moest nadien wel ondersteund worden richting de ambulance.

Tijdens het opruimen van de brokstukken werd duidelijk hoeveel geluk Grosjean heeft gehad. De veiligheidscel en de halo (de beugel die rond het hoofd van de rijder zit, nvdr.) waren de enige onderdelen die overbleven aan de voorkant van de wagen, maar die hebben dus meer dan hun werk gedaan.

Haas-teambaas Günther Steiner bevestigde zo’n 40 minuten na het ongeval dat Grosjean uit voorzorg naar een nabijgelegen ziekenhuis is gebracht. “Hij heeft lichte brandwonden op zijn handen en enkels, maar verder is hij in orde”, luidde het. Steiner zou ook bevestigd hebben dat zijn piloot mogelijk ook een rib gebroken heeft. De teambaas bedankte ook de aanwezige marshalls en de leden van de Internationale Automobielfederatie (FIA) voor hun snelle ingreep.

Romain Grosjean debuteerde in 2009 in de Formule 1 rijdt al sinds 2012 onafgebroken mee. In die tijd kwam hij tot 10 podiumplaatsen. Sinds 2016 rijdt de Fransman voor Haas, waar zijn aflopende contract onlangs niet verlengd werd: Grosjean is wellicht bezig aan zijn laatste races en ziet zijn Formule 1-avontuur op deze mineur dus mogelijk in mineur eindigen.

De race werd meteen stilgelegd zodat het wrak van de Haas geruimd kon worden en de getroffen vangrail vervangen kon worden. Na een onderbreking van bijna anderhalf uur ging de race opnieuw van start. Ook toen ging het echter meteen mis, en opnieuw was Daniil Kvyat erbij betrokken: deze keer maakte hij contact met Lance Stroll, wiens Racing Point op zijn kop belandde. De Canadees kon gelukkig ongedeerd uit zijn auto kruipen.

“Kan niet antwoorden op berichtjes”

Rond 21u ’s avonds kwam het eerste geruststellende bericht van Romain Grosjean zelf. De Fransman geeft in een filmpje zijn blijk van dank aan de vele berichtjes die hij kreeg, maar het aanzicht ziet er best akelig uit: met beide handen en armen in wikkels, die hij weliswaar lichtjes kan bewegen. “Ik zal mogelijk een tijdje niet op alle berichten kunnen reageren...”

 ©  EPA-EFE

 ©  AFP

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

Meer sportnieuws