©  lukasmajercik - Fotolia

“Schepen vergiste zich: btw-tarief op menstruatieproducten werd al verlaagd”

Mechelen -

Mechels schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco kondigde eerder deze week aan een brief te zullen schrijven naar de bevoegde ministers voor een btw-verlaging op menstruatieproducten. Maar het btw-tarief voor dergelijke producten werd al verlaagd, merkte Vlaams-Belangraadslid Kenzo Van den Bosch op.

“Met het voornemen om menstruatie-armoede bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken zijn we uiteraard akkoord”, zegt Van den Bosch. “We moeten ook bespreken of we de producten niet gratis kunnen maken voor de allerarmsten. Maar het voorstel van de schepen en enkele raadsleden eerder deze week is een lege doos, omdat de btw-verlaging van 21% naar 6% al in 2018 werd doorgevoerd. Van een schepen mogen we toch verwachten dat ze zich eerst informeert alvorens een voorstel wereldkundig te maken. Bovendien is de btw een federale bevoegdheid, en zal een brief naar de Vlaamse minister dus geen impact hebben.”   

Schepen van Sociale Zaken Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+) erkent dat er een vergissing is gebeurd. “Via gemeenteraadslid Hamid Riffi (CD&V) hebben we alvast contact gehad met het kabinet van Vlaams Gezondheidsminister Wouter Beke (CD&V) om middelen vrij te maken voor een actieplan tegen menstruatie-armoede”, klinkt het. (svds)

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio