Vlaams Belang zet omstreden Carrera Neefs uit partij na incident met bloemen op nazigraf

Wuustwezel -

Vlaams Belang zet het lidmaatschap van Carrera Neefs stop. Dat heeft voorzitter Tom Van Grieken meegedeeld in De Zondag. Het gemeenteraadslid uit Wuustwezel was eerder deze maand in opspraak gekomen nadat ze bloemen had neergelegd op het graf van een gesneuvelde SS-soldaat.

Bron: BELGA

LEES OOK: Wuustwezelse VB-politica legt bloemen op nazigraf: foto lokt veel verontwaardiging uit

LEES OOK. Vlaams Belang zet Carrera Neefs uit partij: “Mijn ontslag is volledig in strijd met procedure”

Neefs “heeft de partij, onbewust weliswaar, veel schade berokkend”, zegt Van Grieken. “Initieel wou ze zelfs haar Facebookbericht niet verwijderen. Wij hebben haar nadien gevraagd om het partijcharter te tekenen. Dat wou ze ook niet. Het partijbestuur is daarom van oordeel dat haar lidmaatschap stopgezet wordt. Loyaliteit moet van twee kanten komen”.

Carrera Neefs legt bloemen op het graf van SS-soldaat Willem Heubel in Nederland. ©  RR

Het partijcharter is een document dat alle mandatarissen moeten ondertekenen. Neefs, een gemeenteraadslid in Wuustwezel, had dat nog niet gedaan omdat ze op een N-VA-lijst was verkozen. In het charter staat dat mandatarissen handelen volgens de partijlijn, ook op sociale media. “Wie dat in deze omstandigheden niet ondertekent, zet zichzelf buiten de partij”, aldus de voorzitter.

Geen neonazi

Van Grieken beklemtoont dat Neefs geen neonazi is. “Ik geloof haar als ze zegt dat dat géén politiek statement was.”

“Zij heeft op vraag van nabestaanden een krans neergelegd”, zegt Van Grieken. “Dat mag ook van mij: een individu mag rouwen om iemand. Maar ze heeft dat politiek gezien uitermate onhandig aangepakt, om niet te zeggen stom. Dat was niet voor herhaling vatbaar”.

Ontslag via mail

“Ik heb mijn ontslag via mail gekregen”, reageert Carrera Neefs zelf. “Ik moet dit nog verwerken en overleggen met enkele vrienden. Ik blijf actief als onafhankelijk gemeenteraadslid.”

Wuustwezels burgemeester Dieter Wouters (CD&V) betreurt dat zijn gemeente in een slecht daglicht is gekomen. “We zijn een warme gemeente met respect voor het verleden en plaats voor iedereen. We zullen zien hoe Carrera haar rol als raadslid verder zal vervullen.”Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio