De Meir in mei. Mogelijk doet Antwerpen opnieuw beroep op acteurs. © Jan Van der Perre

Pijlen en acteurs sturen Antwerpse shoppers weer juiste kant uit

Antwerpen -

Een duidelijke bewegwijzering en extra opzichters om shoppers de juiste kant uit te sturen. Steden en gemeenten bereiden zich voor op de heropening van de winkels op 1 december.

De stad Antwerpen overlegt nog hoe ze winkelstraten zoals de Meir op een veilige manier weer toegankelijk kan maken voor het grote publiek. “Er wordt een aantal pistes bekeken”, zegt schepen Koen Kennis (N-VA). “Ik denk aan het plaatsen van extra sanitaire voorzieningen. Maar we hebben ervaring. Het is niet de eerste keer dat de winkels heropenen. Dus kijken we terug naar hoe we het vorige keer gedaan hebben. Dat is toen aardig gelukt.”

In mei, na de eerste lockdown, heeft de stad Antwerpen onder meer gewerkt met verklede acteurs uit de evenementensector. Die liepen over de Meir met ontsmettingsalcohol om de handen van de shoppers te ontsmetten en hen wegwijs te maken in de juiste richting. “Ik sluit niet uit dat we opnieuw beroep doen op die mensen”, zegt Kennis. “En uiteraard blijft alles wat vandaag de juiste richting aangeeft gewoon bestaan.”

Pijlen moeten opnieuw de juiste richting aangeven. © Jan Van der Perre

Richtingaanwijzers zijn er vandaag ook nog altijd in de Gasthuisstraat en de rest van het Turnhoutse winkelkerngebied. “Bovendien kennen we de gevoelige plekken”, zegt burgemeester Paul Van Miert (N-VA). “Mocht het nodig zijn, dan kunnen we beroep doen op extra politiemensen of stadswachters die ervoor zorgen dat iedereen zijn of haar mondmasker draagt en voldoende afstand houdt. Het is ook niet de eerste keer dat de winkels heropenen. Bovendien hebben we een crisiscel die de situatie van dichtbij volgt.”

Ook in Mechelen, dat met de Bruul eveneens een bekende winkelstraat heeft, bekijkt een crisiscel wat nog precies moet gebeuren om shoppers op 1 december opnieuw te ontvangen.(grvr)

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio