Belgian Lions zo goed als zeker van EK 2022 na demonstratie tegen topland Tsjechië

Met een verbluffende zege in de derde EK-kwalificatiewedstrijd in poule C tegen Tsjechië, nummer 9 van de wereld, openden de Belgian Lions de poort van het EK 2022. Als zondag gastland Litouwen (nummer 8 ) wordt geklopt, is het EK een feit. Ook bij twee nederlagen van Denemarken (vanavond en zondag) zijn de Lions voor een vijfde keer op rij geplaatst voor een EK.

Patrick Ceulemans in Vilnius

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het was Jaromir Bohacik (ex-Leuven Bears) die de debatten in de lege Siemens Arena van Vilnius met een driepunter opende. Tsjechië voegde daar nog een tweede bom aan toe, maar de Belgian Lions reageerden via een sublieme Jean-Marc Mwema. Mwema, die zijn 94ste cap veroverde, scoorde acht punten op een rij, waaronder twee bommen en bracht de Lions op voorsprong: 6-10. Een bonus die ze de eerste helft niet meer zouden prijsgeven. De selectie van bondscoach Dario Gjergja verdedigde immers strak en had ook aanvallend veel variatie. Retin Obasohan en Manu Lecomte scoorden, kregen steun van Pierre-Antoine Gillet en met swingend basketbal ging het van 10-19 (via ook 5 punten van Thomas Akyazili) naar een 19-27-voorsprong na het eerste kwart.

Ook in het tweede kwart gingen de Lions op hun elan door. De 2m13 grote Andy Van Vliet debuteerde bij de Belgian Lions met een 2 op 2 en Alex Libert bracht snelheid en scoorde belangrijke korven. Dat was ook nodig want Tsjechië naderde vooral via de 2m16 grote Ondrej Balvin naar 22-25. Libert nam zijn team op sleeptouw en de Belgen liepen opnieuw weg: 25-33 en 27-41. Foutenlast en een sterke Ondrej Balvin in the paint deed de Lions evenwel pijn. De Tsjechen incasseerden in de eerste helft maar drie fouten en in het tweede kwart geen enkele. Ongezien op de Europese basketbalscéne. De Belgian Lions lieten het niet aan hun hart komen, domineerden lichtjes de rebound in de eerste helft en vuurden maar liefst 7 op 9 collectieve bommen af. Na een attractieve eerste periode trok het team van bondscoach Dario Gjergja dan ook met een 36-47-bonus richting kleedkamer.

Rotatie

Onmiddellijk in het derde kwart kregen Tsjechië wel enkele fouten, maar verdween echter ook Jean-Marc Mwema met foutenlast. Hans Vanwijn vuurde snel een driepunter en met korven van Pierre-Antoine Gillet en Manu Lecomte bleven de fris spelende Belgen wel domineren: 38-49, 46-59 en na een spectaculaire korf van Retin Obasohan ging het naar 46-61. De Lions bleven goed verdedigen en straften balverliezen bij Tsjechië efficiënt af. Hans Vanwijn scoorde en bij 46-66 flikkerde zowaar een twintiger”op het scorebord.

De Lions trokken het slotkwart in met een 51-70-bonus en Tsjechië hadden geen reactie meer. Vanuit een keiharde verdediging bleven de Belgen met fast-breaks uitpakken. Bondscoach Dario Gjergja kon blijven roteren, de Lions verzwakten niet en in de slotfase bleef de grote marge intact: 58-84. De prachtige overwinning lag voor de Belgian Lions dan al lang in een definitieve plooi. Het werd uiteindelijk 62-90.

Tsjechië: Vyoral 3, Balvin 14, Sirina 3, Svrdlik 2, Peterka 5, Bohacik 9, Sehnal 5 , Pursl 6, Mares 0, Palyza 13, Kriz 2, Farsky 0

België: Akyazili 7, Gilmore 0, Lecomte 6, Mwema 8, Gillet 13, Obasohan 18, Tumba8 , Vanwijn 12, Libert 10, Bleijenbergh 0, Kesteloot 2, Van Vliet 6

Kwarts: 19-27, 17-20, 15-23, 11-20

Meer sportnieuws