Aangeboden door LEGO

© LEGO

Van Central Perk tot ‘A galaxy far, far away’

Iconische decors uit films en tv-series gemaakt uit LEGO

LEGO-sets gebaseerd op entertainmentfranchises, zoals Star Wars, Harry Potter en Friends, brengen de bouwer vaak terug naar memorabele scènes uit de films of tv-series waarop ze gebaseerd zijn. De meest iconische beelden daaruit, die tot de eeuwigheid in ons collectieve geheugen gegrift staan, werden meestal ook in een blokjestafereel gegoten. Drie voorbeelden.

© LEGO

Central Perk (Friends)

De onsterfelijke sitcom ‘Friends’ speelde zich grotendeels af op drie sets: het appartement dat Monica en Rachel deelden, dat van Joey en Chandler, en Central Perk, het koffiehuisje waar de bende late twintigers/jonge dertigers uit de serie rondhingen. Als iemand je nu zou vragen welke van die drie het diepst in het netvlies van Friends-kijkers staat gegrift, zou de keuze wellicht snel gemaakt zijn: natuurlijk is dat die hippe koffiebar. Toen uit het LEGO Ideas-aanbod van voorstellen voor nieuwe volwassenenbouwsets precies dat tafereel uit de serie werd uitgekozen, bleek ook meteen dat in die setting de meest herkenbare details uit de serie konden worden getoond. Van de zes hoofdrolspelers (Ross, Rachel, Chandler, Monica, Joey en Phoebe) die ieder hun eigen vaste plaats lijken te hebben in het decor, tot zelfs Gunther, de wat eigenaardige eigenaar met een eeuwig onbeantwoord boontje voor Rachel. Er is zelfs een podium voorzien waar Phoebe haar ‘Smelly Cat’ zingt of waar Ross tot ieders verbijstering de rare synthpopnummers uit zijn jeugd komt naspelen op zijn synthesizer. Er is een koekjesstolp, een koffiemachine en een menubord. Al die details in een bouwset. “Ik heb me voor het ontwerp van de set vooral gebaseerd op passages uit de serie die ik voor mezelf visualiseerde”, zegt Aymeric Fievet, de Franse fanontwerper wiens LEGO Ideas-concept verder werd uitgewerkt tot de Central Perk-bouwset die nu in de winkelrekken ligt.

 © LEGO

De helm van Boba Fett (Star Wars)

Niet weinig fans van de originele Star Wars-filmtrilogie (1977-1983) vinden premiejager Boba Fett met enige voorsprong het coolste personage uit de hele galaxy far, far away. De premiejager was diegene die er uiteindelijk in was geslaagd om de vluchtende Han Solo en diens bende te achtervolgen tot in Cloud City (in ‘The Empire Strikes Back’), terwijl het hele Imperium vruchteloos naar hem op zoek was. Hij was ook het enige personage uit de hele Star Wars-franchise dat een grote bek durfde opzetten tegen Darth Vader, en dat niet bekocht met zijn leven. Vooral iconisch aan het personage was diens half versleten Mandaloriaanse harnas, en daarvan springt vooral de helm in het oog. Dat blauwgroene hoofddeksel werd niet toevallig meteen een van de meest gegeerde modellen in een serie LEGO-bouwsets met bekende Star Wars-helmen, waaronder ook die van een keizerlijke Stormtrooper en een TIE Fighter-piloot. “Helmen spelen al sinds het allerprilste begin een belangrijke rol in de iconografie van Star Wars”, zegt Derek Stothard, Directeur Licenties bij Lucasfilm, de filmstudio achter de franchise. “Het hield dus perfect steek om die onsterfelijk te maken in de vorm van LEGO-steentjes.”

De Wegisweg (Harry Potter)

Diagon Alley (aka de Wegisweg), uit Harry Potter is - al sinds het eerste boek uit J.K. Rowlings in 1997 gestarte boekenreeks en de eerste film uit de langlopende serie uit 2001 - een van de meest memorabele locaties in het hele Harry Potter-universum. Het is een winkelstraat waar tovenaars en tovenaarsleerlingen hun materialen gaan inkopen. Toverstokken bij Ollivanders, ganzenveren bij Scribbulus, boeken bij Flourish & Blotts en daarna een ijsje bij Florean Fortescue’s. Voor LEGO-designers was het vooral een uitdaging om dat decor, dat in veel films uit de achtdelige serie opduikt, zo natuurgetrouw en gedetailleerd mogelijk na te maken in LEGO-steentjes, zodat ook volwassen dreuzels die fan zijn gebleven van de films ze thuis kunnen nabouwen tot een levendig diorama dat het waard is om in een vitrinekast te worden geplaatst. “Wanneer je de straat in de films bekijkt, zie je nauwelijks de details voorbijzoeven, maar wij zorgden er wel voor dat ze in de set zitten”, zegt Marcos Bessa, Lead Designer van de LEGO Harry Potter-sets. “We zochten daarvoor verscheidene foto’s van de sets bij elkaar, waarvan sommige bijna twintig jaar oud zijn, om ervoor te zorgen dat iedere kleine nuance klopt.”