AWV plant de komende weken heel wat hakhoutbeheer langs de E19. ©  if

Vlaamse overheid snoeit groen langs E19: “Het kan drastisch lijken”

Mechelen -

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van de Vlaamse overheid begint vanaf maandag met hakhoutbeheer langs de E19 in Mechelen. Later komen ook Wilrijk, Edegem, Kontich en Rumst nog aan de beurt. Dat gebeurt voor de verkeersveiligheid en om ecologische redenen.

In een eerste fase voert een aannemer gedurende ruim twee weken werkzaamheden uit in de bermen en taluds van de E19 richting Antwerpen. Hij werkt hoofdzakelijk overdag in verschillende zones in het gedeelte tussen de oprit van Mechelen-Zuid en de Vrouwvliet in Mechelen-Noord. Het verkeer ondervindt geen hinder.

Later gebeurt dat in de richting van Brussel vanaf Wilrijk tot Rumst. “Dan wordt er ’s nachts gewerkt en wordt de meest rechtse rijstrook plaatselijk ingenomen door een mobiele werf”, zegt Gilles Van Goethem,woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

Verjonging is verrijking

Hakhoutbeheer zorgt wel eens voor kritiek van verontruste burgers. Toch is het volgens AWV een eeuwenoude en alternatieve vorm van het beheren van bomen en struiken. Daarbij wordt het groen tot net boven de grond gesnoeid, zodat het daarna snel opnieuw kan uitschieten. “Het snoeien kan op het eerste gezicht drastisch lijken, maar na enkele maanden komen alweer nieuwe scheuten uit de stompen tevoorschijn. Die verjonging van de beplanting is een verrijking van het ecosysteem. Dankzij het hakhoutbeheer komt er opnieuw veel licht op de bodem. Hierdoor kunnen voorjaarsbloeiers en andere planten beter groeien”, legt Van Goethem uit.

Ook voor de verkeersveiligheid is het een goede zaak. Het beheer voorkomt overhangende takken die de zichtbaarheid beperken, dood hout in de kruin dat bij sterke wind op het wegdek belandt of bomen die omvallen. (svh)

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio