Voormalig rector UAntwerpen Alain Verschoren (66) overleden

Alain Verschoren, acht jaar lang rector van de Universiteit Antwerpen tussen 2008 en 2016, is donderdagnacht op 66-jarige leeftijd onverwacht overleden in Tenerife. “Zonder Alain stond onze universiteit niet waar ze vandaag staat”, reageert huidig rector Herman Van Goethem. “Zijn verdienste is enorm.”

Emeritus professor Alain Verschoren volgde in 2008 Francis van Loon op als rector van de Antwerpse universiteit. Acht jaar later gaf hij zelf de fakkel door aan huidig rector Herman Van Goethem.

Alain Verschoren liep school in het Koninklijk Atheneum Antwerpen en studeerde vervolgens wiskunde aan het Rijksuniversitair Centrum Antwerpen (RUCA). Daar bouwde hij aansluitend zijn academische carrière uit. Met succes, want hij werd in 2001 rector van het RUCA. Hij werd er ook de laatste rector, want in 2003 bundelde het RUCA de krachten met de UFSIA en de UIA: de eengemaakte Universiteit Antwerpen was een feit.

Verschoren was altijd een grote voorstander van de fusie geweest. “Als ik niet de laatste RUCA-rector ben, dan hebben we gefaald”, zei hij zelf. Em. prof. Francis Van Loon werd de eerste rector van de Universiteit Antwerpen. Alain Verschoren werd de eerste voorzitter van de raad van bestuur en tekende zo mee het groeiplan van de universiteit uit. In 2008 werd hij zelf rector, met twee opeenvolgende mandaten tot 2016.

Enorme bijdrage

“Antwerpen verdiende in de ogen van Alain een grote universiteit, en hij heeft er persoonlijk meer dan zijn steentje toe bijgedragen”, aldus rector Herman Van Goethem. “Zijn verdienste kan niet onderschat worden. Onder zijn rectoraat verdubbelde het aantal studenten aan UAntwerpen, tot 20 000. Alain zette onze universiteit op de kaart, zonder meer. Vandaag tellen we mee, op alle vlakken.”

Tenerife

Hoewel zijn bestuurstaken heel wat tijd en energie opslorpten, bleef Verschoren lesgeven en maakte hij tijd vrij om wiskundestudenten op de universiteit van Tenerife te begeleiden. Spanje was een van Verschorens passies, zoals ook James Joyce: van diens meesterwerk Ulysses verzamelde de oud-rector versies in bijna vijftig verschillende talen.

Alain Verschoren werd 66 jaar en laat een echtgenote, twee kinderen en twee kleinkinderen na. Hij overleed onverwacht, en niet aan de gevolgen van corona, in Tenerife.

Politiek

Twee jaar geleden, na zijn academische loopbaan, ambieerde hij nog een politiek mandaat, maar vanop de lijstduwersplaats op de sp.a-lijst geraakte hij niet verkozen in de provincieraad.

“Ik heb de politiek altijd ver buiten de muren van de universiteit gehouden. Nu ik de 65 nader, wil ik nog iets nuttig doen voor de samenleving. Toen de provinciaal sp.a-voorzitter en deputé Inga Verhaert mij vroeg of ik interesse had om op de lijst te staan, heb ik geen tien seconden nodig gehad om bevestigend te antwoorden”, zei hij daar toen over in een interview met Gazet van Antwerpen.

LEES OOK. Ex-rector UAntwerpen Alain Verschoren komt op voor sp.a

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 joro

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio