© ATV

Ellenlange rij aan Vlinderpaleis door start terrorismeproces

Wie vrijdagochtend aan het Vlinderpaleis aan de Bolivarplaats moest zijn, kwam maar beter ruim op tijd. Door de start van het terrorismeproces rond de verijdelde aanslag in Frankrijk waren er verstrengde veiligheidsmaatregelen, met een ellenlange wachtrij als gevolg.

LEES OOK: Koppel uit Wilrijk bleef vijftien jaar onder de radar om dan toe te slaan: hoe de sleeper cell van de Iraanse dienst gewekt werd

Iedereen die de rechtbank binnen wil, wordt streng gecontroleerd. Ook de aparte advocateningang was vandaag gesloten, waardoor cliënten en advocaten allemaal door dezelfde deur en veiligheidscontrole moesten.

De rechtbank van eerste aanleg had donderdag nog gewaarschuwd voor de verscherpte veiligheidsmaatregelen, maar er vormde zich vrijdag in geen tijd een lange file wachtenden op de trappen van het Vlinderpaleis. De politie controleert onder meer met honden en wijst de wachtenden op de afstandsregels rond corona.

Het wachten zorgt natuurlijk voor heel wat gemor, ook bij advocaten. “Dit is het ongeziene maar voorspelbare gevolg. Vele zittingen zullen extreme vertraging oplopen. Wachttijden zullen oplopen. Mensen zullen ongetwijfeld geconfronteerd worden met te grote groepen op een te beperkte oppervlakte. Justitie anno 2020 in coronatijden”, zo uitte mr. Omar Souidi zijn ongenoegen op Instagram.

Lees verder onder de foto

 © vdaa

Iraanse diplomaat niet aanwezig

Advocaat Dimitri de Béco, die de Iraanse diplomaat Assadollah A. vertegenwoordigt, liet bij aankomst weten dat zijn cliënt niet op het proces aanwezig zal zijn. “Hij laat zich vertegenwoordigen door zijn advocaat, dat is zijn recht. Mijn cliënt is van mening dat hij als diplomaat immuniteit geniet en dus niet kan veroordeeld worden door deze rechtbank.”

Volgens Johan Platteau, advocaat van beklaagde Nasimeh N., heeft het parket een fout gemaakt waardoor de zaak moet worden uitgesteld. “Het Openbaar Ministerie heeft een besluit niet tijdig aan ons afgeleverd. Dat betekent dat deze stukken uit de zaak moeten worden geweerd, of dat de zaak voor verdere behandeling wordt uitgesteld.”

Platteau voegt nog toe dat hij zal betwisten dat Nasimeh N. bewust deelnam aan terroristische activiteiten. “Mijn cliënt heeft nooit de bedoeling gehad om mensen te doden, zij is ook geen lid van een terroristische groep.”

 ©  AFP

 © phu

 jtp, vdaa, blg

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio