De handelskern van Herenthout wordt zone 30. © Marc Peeters

Handelskern wordt zone 30

Herenthout -

De handelskern van Herenthout verandert vanaf vrijdag 27 november in een grote zone 30 en sluit zo aan op de bestaande zone 30 in de schoolomgevingen. De facto betekent dit dat auto’s in de kern nu 10 kilometer per uur sneller mogen rijden, want momenteel is het centrum ingericht als woonerf waar je maar 20 kilometer per uur mag rijden.

In het centrum van Herenthout delen bestuurders de weg met veel fietsers en voetgangers. Met het invoeren van een vaste zone 30 hoopt het bestuur de verkeersveiligheid van deze zwakke weggebruikers in de dorpskern te verhogen. “Een zone 30 invoeren heeft een aantal voordelen”, meent burgemeester Stijn Raeymaekers (Eenheid).

“Zo heb je een veel breder gezichtsveld bij 30 kilometer per uur dan bij hogere snelheden. Je ziet veel beter wat er links en rechts van je gebeurt en je kunt op tijd reageren op mogelijke hindernissen. Je staat ook veel sneller stil. Bij een snelheid van 30 kilometer per uur bedraagt de stopafstand op een droog wegdek 13 meter bij een snelheid van 50 kilometer per uur bedraagt die 27 meter.”

Uit onderzoek blijkt bovendien dat de invoering van een zone 30 een vlotte doorstroming van het verkeer niet zou verhinderen. De reistijd wordt vooral verlengd door de verzadiging van kruispunten en de zoektocht naar een parkeerplek.

Deze maatregel past in het traject ‘Verkeersveilige gemeente’ waartoe het lokale bestuur van Herenthout zich bij het begin van de legislatuur engageerde. (mph)

MEER OVER Mobiliteit Kempen