© Politie Antwerpen

De potten stonden nog op het vuur: politie legt opnieuw feest stil in joodse buurt

De Antwerpse politie heeft donderdagavond opnieuw een (verboden) feest stilgelegd in de Belgiëlei in de joodse wijk. Vermoedelijk waren er 120 genodigden, maar toen de politie aankwam vluchtten tientallen aanwezigen weg.

Iets voor 19 uur stelde de politie vast hoe verschillende mensen een pand aan de Belgiëlei betraden en hoe er meer mensen naar binnen liepen dan naar buiten. De politie hield discreet toezicht, maar mogelijk kreeg iemand de agenten in de gaten waardoor een aantal feestvierders het pand al kon verlaten.

De politie wilde een controle uitvoeren, maar kwam voor een gesloten deur te staan. Er was een slijpschijf nodig om de metalen deur te kunnen openen.

“Toen leden van de mobiele eenheid en wijkteams de feestruimte betraden, hadden alle genodigden de vlucht genomen. De politie trof er een tiental gedekte feesttafels met plaats voor zo’n 120 personen”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

Lees verder onder de foto

 © Politie Antwerpen

“Tussen de verschillende stoelen en tafels kon de veilige afstand van anderhalve meter niet gerespecteerd worden. Het had er alle schijn van dat de feestvierders halsoverkop de ruimte hadden verlaten”, aldus Bruyns. Alle tafels stonden namelijk netjes gedekt met drank en eten. In de keuken stonden de potten zelfs nog op het vuur en lagen de ovens nog aan.

Verschillende aanwezigen waren nog in het gebouw en probeerden aan de politie te ontkomen door zich te verstoppen in de kelder, in de garage of in traphallen. “Anderen konden vermoedelijk via achterliggende doorgangen of aanpalende woningen weg geraken.”

Lees verder onder de foto

 © rr

Onmiddellijke dagvaarding

33 mensen werden donderdagavond geïdentificeerd. De politie stelde een proces-verbaal op met het oog op een onmiddellijke dagvaarding door het parket. “Het valt niet uit te sluiten dat later nog meer identiteiten kunnen achterhaald worden”, klinkt het.

De verdachten riskeren een gevangenisstraf van acht dagen tot drie maanden en een geldboete van 208 tot 4.000 euro. Drie mensen zijn bestuurlijk gearresteerd. Twee omdat zij illegaal in het land verblijven en een derde omdat hij blijvend de openbare orde bleef verstoren.

Eerder deze week, op dinsdagavond, legde de politie ook al twee grote joodse feesten stil. Op een bar mitswa aan de Isabellalei waren toen 57 personen aanwezig, in de Van Leriusstraat namen 42 mensen deel aan een joodse bruiloft.

LEES OOK: Joodse gemeenschap in Antwerpen: “Ons geloof is duidelijk: nood breekt wet”

 © Politie Antwerpen

 © Politie Antwerpen

 © rr

 © rr

 jtp, vdaa

MEER OVER Coronavirus